Ο Τίλερσον μαζεύει τα «σπασμένα» του Τραμπ – Επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Τουρκία

Ο Τίλερσον μαζεύει τα «σπασμένα» του Τραμπ – Επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Τουρκία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποκαταστήσει το κύρος και τις δυνατότητες μεσολάβησης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, συμμαζεύοντας τα «σπασμένα» από πρόσφατες επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί ο Ρεξ Τίλερσον με την εν εξελίξει περιοδεία του στην περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε χθες στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου υπέγραψε με τον ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί μνημόνιο πενταετούς συνεργασίας. Το μνημόνιο προβλέπει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 6,5 δισ. δολαρίων, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του αραβικού βασιλείου στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ευρύτερα στην περιφερειακή σταθερότητα.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα είχε εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει τότε ότι θα διακόψει την οικονομική βοήθεια στις χώρες που αντιτάσσονταν στην απόφασή του, αλλά η επίσκεψη Τίλερσον έδειξε ότι επικράτησαν πιο ώριμες σκέψεις.

Σε δηλώσεις του από το Αμμάν, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε γνωστό ότι η κυβέρνησή του «έχει προχωρήσει αρκετά» στην εκπόνηση ειρηνευτικού σχεδίου για το Μεσανατολικό, το οποίο θα δημοσιοποιήσει ο πρόεδρος Τραμπ εν ευθέτω χρόνω. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς έχει δηλώσει ότι, μετά την τελευταία επιλογή του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, δεν αναγνωρίζει πλέον τις ΗΠΑ ως έντιμο μεσολαβητή για το Μεσανατολικό.

Σήμερα και αύριο, ο Ρεξ Τίλερσον θα επισκεφθεί την Τουρκία για κρίσιμες συνομιλίες γύρω από τα ακανθώδη προβλήματα που απειλούν να επιφέρουν ρήξη μεταξύ των δύο συμμάχων: την αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας και την τουρκική αξίωση να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την πόλη Μαντζίμπ. Χθες, ο Τίλερσον δήλωσε ότι «η Τουρκία εξακολουθεί να είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το θερμό επεισόδιο του περασμένου Σαββάτου μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Η συριακή αεράμυνα κατέρριψε ισραηλινό F-16, ενώ είχε προηγηθεί βομβαρδισμός της ισραηλινής αεροπορίας εναντίον ιρανικών στόχων επί συριακού εδάφους.

Σχετικά με το ίδιο επεισόδιο, ρεπορτάζ στο χθεσινό φύλλο των New York Times αποκαλύπτει ότι Συρία και Ισραήλ βρέθηκαν στο χείλος ευρύτερης σύρραξης, ύστερα από τα θερμά επεισόδια του Σαββάτου και ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν ύστερα από πολύ αυστηρό τηλεφώνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της ευρύτερης σύγκρουσης στο προσεχές μέλλον παραμένει ισχυρό, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, που φέρει τον τίτλο «Ο επερχόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή