Επιμένει με κυπριακή ΑΟΖ η Αγκυρα

Επιμένει με κυπριακή ΑΟΖ η Αγκυρα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να μην απέχει στο εξής από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την πρόθεσή της να λάβει δραστικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, αντικατοπτρίζει η παραμονή του τουρκικού ναυτικού στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επισήμανε –στη συνομιλία με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα– ότι η συνέχιση των ερευνών από τη Λευκωσία θα είναι αιτία για «ασυνήθιστα αρνητικά προβλήματα». Προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες, ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ, θα πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό. 

Χθες σημειώθηκε και η πρώτη αντίδραση της Μόσχας, από όπου εκφράστηκε ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ερώτημα του Ιταλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι η Μόσχα «παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω κορύφωση της έντασης». Επίσης, το ρωσικό ΥΠΕΞ ζητεί «από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να αναζητήσουν αποκλειστικά και μόνον ειρηνικά μέσα για την επίλυση των διαφορών τους».

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα –παρά τη συμφωνία αποκλιμάκωσης στα Ιμια ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας– συντηρεί τους επικριτικούς τόνους, καθώς ο κ. Γιλντιρίμ λέει ότι οι τουρκικές δυνάμεις απλά κινούνταν σε μια περιοχή την οποία περιέγραψε ως αμφισβητούμενη. Αξίζει να προστεθεί πως κατά την τουρκική εκδοχή ο εμβολισμός του «Γαύδος» από την ακταιωρό «UMUT» δεν ήταν εσκεμμένος. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι στην επόμενη ευκαιρία, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας θα πρέπει να συναντηθούν τον ερχόμενο Μάιο στο πλαίσιο βελτίωσης της ποιότητας των στρατιωτικών διαύλων. Παράλληλα, στην Αγκυρα εξελίσσεται ένα συνολικό «παζάρι» για τη θέση της Τουρκίας στη Συρία αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Τουρκία σήμερα και αύριο και οι επαφές που θα έχει εκεί, δείχνουν την αμερικανική ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Τον κ. Τίλερσον θα συνοδεύσει στην Αγκυρα και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ. Οπως ανακοίνωσε η πρεσβεία στην Αθήνα, ο κ. Πάιατ θα συνοδεύει τον κ. Τίλερσον, «τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ και αρκετούς περιφερειακούς ομολόγους του για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας φιλόδοξης ενεργειακής ατζέντας, όπου ο συντονισμός με πρέσβεις από το Μπακού έως το Βελιγράδι είναι απαραίτητος για τη στρατηγική μας». Στην ίδια ανακοίνωση διαψεύδεται ότι ο κ. Πάιατ θα συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή