Αρνείται κάθε ευθύνη ο Νετανιάχου

Αρνείται κάθε ευθύνη ο Νετανιάχου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Την πρόταση των προανακριτικών αρχών για άσκηση ποινικής δίωξης για διαφθορά εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού καταδίκασε χθες ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας το κατηγορητήριο «μεροληπτικό, ακραίο και γεμάτο τρύπες, όπως ένα κομμάτι ελβετικό τυρί», λέγοντας ότι δεσμεύεται να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι η κυβέρνησή του παραμένει σταθερή, παρά την ανακοίνωση της αστυνομίας και ότι «η αλήθεια θα λάμψει στο τέλος, αποδεικνύοντας ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η αξία των δώρων, τα οποία κατηγορείται ότι έλαβε, είναι κατά πολύ μικρότερη, κατηγορώντας τους συντάκτες της προανακριτικής έκθεσης για «δημιουργία εντυπώσεων».

Το βράδυ της Τρίτης, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Νετανιάχου αποδέχθηκε δώρα αξίας 300.000 δολαρίων από δύο Ισραηλινούς δισεκατομμυριούχους. Παρότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου εξέφρασε χθες τη στήριξή της στον πρωθυπουργό, διαφορετική στάση τήρησε ο υπουργός Παιδείας, ηγέτης του μικρού ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Εστία και μέλος της κυβερνητικής συμμαχίας, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς «ουδείς πρωθυπουργός μπορεί να αποδέχεται δώρα». Πατά την οξύτατη κριτική, όμως, ο Μπέντε καθησύχασε τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Ενώπιον ευθυνών

Ενώπιον των ευθυνών τους έθεσε χθες τον Μπέντε και τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Νετανιάχου, Μόσε Καλόν, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Κουλάνου, ο ηγέτης του Εργατικού κόματος, Αβί Γκαμπάι, καλώντας τους να επιλέξουν μεταξύ της διατήρησης του Νετανιάχου στην εξουσία και της τήρησης των αρχών κράτους δικαίου.

Η πρόταση των προανακριτικών αρχών για άσκηση δίωξης κατά του Νετανιάχου θα παραπεμφθεί τώρα στον γενικό εισαγγελέα Αβισάι Μάντελμπλιτ, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα ασκηθεί δίωξη κατά του πρωθυπουργού. Η προανάκριση έδειξε ότι ο Νετανιάχου απεδέχθη δώρα αξίας 214.000 δολαρίων από τον Ισραηλινό παραγωγό του Χόλιγουντ Αρνον Μίλχαν και 71.000 δολαρίων από τον Αυστραλό μεγιστάνα Τζέιμς Πάκερ. Ο πρωθυπουργός είναι επίσης ύποπτος για ειδική μεταχείριση προς όφελος Ισραηλινού εκδότη εφημερίδων, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα ευνοϊκή κάλυψη της κυβέρνησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή