Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αναδειχθούν σε διαμεσολαβητή

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αναδειχθούν σε διαμεσολαβητή

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ένα χρόνο, στην Παλαιστίνη, δεν γνωρίζαμε τι θα έφερνε ο πρόεδρος Τραμπ. Σήμερα γνωρίζουμε. Εχει πάρει το μέρος του Ισραήλ στη διαμάχη Ισραήλ – Παλαιστίνης και απορρίπτει τον ρόλο του διεθνούς δικαίου, των διεθνών οργανισμών και της αμερικανικής διπλωματικής παράδοσης στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. Εξαιτίας των παραπάνω, ο ίδιος έχει αποκλείσει τις ΗΠΑ από τη δυνατότητα να αναδειχθούν στον μοναδικό διαμεσολαβητή. Το ερώτημα είναι εάν αυτό παρέχει την ευκαιρία να επιδιωχθεί η ειρήνη με άλλα μέσα ή εάν σημαίνει το τέλος κάθε τέτοιας πιθανότητας.

Πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι που είναι οικονομικά και ιδεολογικά αφοσιωμένοι στην επιχείρηση του Ισραήλ για αποικιακή εξάπλωση στη Δυτική Οχθη, γεγονός που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και στοχεύει στην κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών που η υφήλιος αναγνωρίζει ως κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, να θεωρηθούν διαμεσολαβητές για μια δίκαιη λύση; Η επιλογή του Ντέιβιντ Φρίντμαν ως πρεσβευτή στο Ισραήλ, ο οποίος συνδέεται στενά με αυτήν την επιχείρηση, κατέδειξε πως ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται να ακούσει τους Παλαιστινίους ή την πληθώρα Εβραίων και φίλα προσκείμενων στο Ισραήλ Αμερικανών, οι οποίοι αντέδρασαν στον διορισμό του.

Ο πρόεδρος Τραμπ αποχωρίστηκε την αμερικανική πολιτική δεκαετιών και σταμάτησε να ασκεί κριτική στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά του Ισραήλ. Η δικαιολογία της κυβέρνησης για να μην επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών, ότι κάτι τέτοιο θα παρουσίαζε τους Αμερικανούς ως προκατειλημμένους, γρήγορα άλλαξε σε πιθανότητα επικύρωσης εάν αυτό γινόταν αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. Τώρα, ο Τραμπ έχει παράσχει κάλυψη στις πιο ακραίες απόψεις της δεξιάς μερίδας του λαού και των αξιωματούχων του Ισραήλ, με το οποίο η ομάδα του αρνείται να έρθει αντιμέτωπη σε οποιοδήποτε ζήτημα.

Ο Τραμπ, για εσφαλμένους λόγους, έχει θέσει το ζήτημα της Παλαιστίνης χαμηλά στη διεθνή ατζέντα. Εάν η ανικανότητα της κυβέρνησης να αναλάβει τον ρόλο του ειλικρινούς διαμεσολαβητή ανοίξει τον δρόμο ώστε να παρέμβουν και άλλες δυνάμεις, η Παλαιστίνη θα μπορέσει να συμμετάσχει σε γόνιμες συζητήσεις για τη δίκαιη και τελική ειρήνη.

* Ανώτατος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή