Γερμανία: Μεταρρύθμιση Ε.Ε. μέσω μεγάλου συνασπισμού

Γερμανία: Μεταρρύθμιση Ε.Ε. μέσω μεγάλου συνασπισμού

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΛΣΧΟΦΕΝ. Ζήτησε να αδράξουν την ευκαιρία να μεταρρυθμίσουν την Ε.Ε. τα μέλη του SPD ο υπηρεσιακός ηγέτης του κόμματος, Ολαφ Σολτς, υπερψηφίζοντας τη συμφωνία μεγάλου συνασπισμού με το κεντροδεξιό CDU και τους Χριστιανοκοινωνιστές του CSU. Τα 464.000 μέλη των Σοσιαλδημοκρατών θα έχουν τη δυνατότητα να αρχίσουν να καταθέτουν επιστολικές ψήφους στο εσωκομματικό δημοψήφισμα στις 20 Φεβρουαρίου. «Η ευκαιρία είναι τώρα, όχι σε πέντε ή δέκα χρόνια. Μέχρι τότε, μπορεί να είναι πολύ αργά. Πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο κ. Σολτς. Ο δημοφιλής πρώην δήμαρχος του Αμβούργου και υπηρεσιακός επικεφαλής του SPD μίλησε χθες για ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα, για αύξηση των γερμανικών χρηματοδοτήσεων προς όφελος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και για τη μετατροπή του προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε μόνιμο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Οι εκκλήσεις της κομματικής ηγεσίας των Σοσιαλδημοκρατών για μεταρρύθμιση της Ε.Ε. δεν μοιάζουν να συγκινούν την κομματική βάση, η οποία εκτιμά σε δημοσκοπήσεις ότι άμεση προτεραιότητα του SPD πρέπει να είναι οι θέσεις εργασίας και οι συνθήκες απασχόλησης στην ίδια τη Γερμανία. Τα αποτελέσματα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τον μεγάλο συνασπισμό αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4 Μαρτίου.

Αρνητική ψήφος

Το ενδεχόμενο αρνητικής ψήφου από τη βάση θα οδηγήσει –όπως όλα δείχνουν– σε νέες εκλογές, παρατείνοντας την πολιτική αβεβαιότητα. Από την πλευρά του, ο Σολτς υπογράμμισε χθες την επιτυχία του SPD, που υποχρέωσε το κόμμα της Μέρκελ να προσφέρει στην αντιπολίτευση το κρίσιμο υπ. Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή