Βελτιωτικές προτάσεις Κομισιόν για προεδρία

Βελτιωτικές προτάσεις Κομισιόν για προεδρία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες έτοιμος να υπερασπιστεί το σύστημα που τον έβαλε στο τιμόνι της Επιτροπής, του «κορυφαίου υποψηφίου» (Spietzencandidat), σύμφωνα με το οποίο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταδεικνύει ποιος θα αναλάβει τη θέση αυτή. Χθες η Κομισιόν παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η διαδικασία μπορεί να βελτιωθεί, καθώς σύντομα οι Βρυξέλλες θα μπουν σε προεκλογικό πυρετό, με τις επόμενες ευρωεκλογές να προγραμματίζονται για τον Μάιο του 2019. Η πρόταση της Επιτροπής τονίζει την ανάγκη να επιλέξουν τα κόμματα τους κορυφαίους τους υποψηφίους, πριν από το τέλος του 2018, έτσι ώστε να αρχίσει νωρίτερα η προεκλογική εκστρατεία. «Ετσι, θα δοθεί στους ψηφοφόρους η δυνατότητα να γνωρίσουν τους υποψηφίους και τα πολιτικά προγράμματα που πρεσβεύουν», αναφέρει η Επιτροπή. Συγχρόνως, τονίζει ότι η διαδικασία θα βελτιωθεί αν προβληθεί περισσότερο η σύνδεση μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών κομμάτων.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αντιτάσσονται σε αυτή τη διαδικασία, καθώς υπάρχει ο φόβος να χαθεί ο έλεγχος από τα κράτη-μέλη στον διορισμό του επόμενου προέδρου της Επιτροπής. Το κόμμα Εn marche, άλλωστε, δεν ανήκει ακόμα σε καμία πολιτική ομάδα και ο ίδιος έχει προτείνει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην εκλογική διαδικασία, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί ιδιαίτερα υπ’ όψιν. Ομως το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι η διαδικασία του «κορυφαίου υποψηφίου» πρέπει να διατηρηθεί.

Ο προϋπολογισμός

Συγχρόνως, χθες, η Επιτροπή ξεκίνησε τον διάλογο για το επίμαχο θέμα του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. που θα ισχύσει μετά το 2020, για το οποίο χρειάζεται ομοφωνία όλων των κρατών-μελών. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Φεβρουαρίου οι ηγέτες θα κληθούν να κάνουν μία πρώτη συζήτηση και να εκφράσουν ποιες είναι οι πολιτικές τους επιλογές για τις προτεραιότητες του νέου προϋπολογισμού που πρέπει να ψηφίσουν πριν από τον Μάιο του 2019. Η Κομισιόν παρουσίασε τους πρώτους υπολογισμούς για νέες πρωτοβουλίες όπως το ποσό που θα στοιχίσει η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, η οποία ανέρχεται σε 150 δισ. ευρώ για μία επταετία. «Θα ξέρουμε και ο τελευταίος που θα μπαίνει στην Ευρώπη αν είναι πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. Βέβαια, αν τα κράτη-μέλη δεν είναι διατεθειμένα να συνεισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό για τον τομέα αυτό, υπάρχει και η επιλογή της απλής φύλαξης των συνόρων που κοστολογείται στα περίπου 25 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το κενό των 13 δισ. ευρώ τον χρόνο που θα αφήσει η Βρετανία με την έξοδό της. Το Ην. Βασίλειο είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ετσι, το ερώτημα που θα τεθεί στους ηγέτες των κρατών-μελών θα είναι ποιες είναι οι προτεραιότητες και για την ενίσχυση ποιων τομέων είναι διατεθειμένοι να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη», καθώς αυτό είναι ξεκάθαρο ότι, πέραν της μείωσης δαπανών, θα χρειαστεί και αύξηση των συνεισφορών των κρατών-μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή