Καμμένος: Ελληνικά τα Ιμια – Η Τουρκία φτάνει κοντά σε «ατύχημα» στο Αιγαίο

Καμμένος: Ελληνικά τα Ιμια – Η Τουρκία φτάνει κοντά σε «ατύχημα» στο Αιγαίο

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αδιαμφισβήτη κυριαρχία της Ελλάδας στα Ιμια υπενθύμισε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ενώ προειδοποίησε ότι η Τουρκία φτάνει πολύ κοντά σε ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο.

Οπως δήλωσε ο κ. Καμμένος:

«Σήμερα, νωρίς το πρωί, είχα τη δυνατότητα να συναντήσω και να συνομιλήσω για αρκετή ώρα με τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Στρατηγό Μάτις και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στους οποίους εξέθεσα την τελευταία προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην περιοχή των Ιμίων, των ελληνικών νησιών, και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Είχα τη δυνατότητα να τους επιδείξω αποδεικτικό υλικό που καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό ότι πρόκειται δήθεν για ατύχημα είτε για αιτιάσεις της Ελλάδας.

Η Τουρκία προκαλεί, παραβιάζει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, προχωρεί σε πράξεις παραβίασης κάθε έννοιας ναυτικού δικαίου και φτάνει πολύ κοντά σε ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο. Έχει την απόλυτη ευθύνη. Δεν μπορεί κανένας μέσα στην ίδια Συμμαχία, στο ΝΑΤΟ, να αμφισβητεί την επικράτεια ενός άλλου κράτους.

Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, αυτό είναι ξεκάθαρο από όλες τις συνθήκες που και η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει. Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχίσει αυτό το παιχνίδι, από τη μία πλευρά των λεονταρισμών, των δηλώσεων δήθεν συμβούλων του Ταγίπ Ερντογάν και η προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο που εν συνεχεία χρεώνεται σε κάποιους κυβερνήτες πλοίων και από την άλλη πλευρά, διπλωματικά, η Τουρκία να λέει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, αλλά πρόκειται περί ατυχήματος.

Πρέπει να αναλάβει καθένας την ευθύνη του. Η Ελλάδα είναι μία ειρηνική χώρα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την οποιαδήποτε πρόκληση παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας, ακόμα και λεκτικής αμφισβήτησης από επίσημους ή ανεπίσημους συμβούλους από την πλευρά της Τουρκίας.

Είναι πλέον ενήμερες, με τα αποδεικτικά στοιχεία, η Συμμαχία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε στη σύνοδο του Μονάχου να ενημερώνουμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για αυτή ακριβώς τη συμπεριφορά.

Θα πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση η Τουρκία ότι δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με την Ελλάδα με τέτοιου είδους χειρισμούς, από τη μία πλευρά ναυτικούς και λεκτικούς και από την άλλη πλευρά διπλωματικών υπαναχωρήσεων.

Δεν πρόκειται να ανεχτούμε περαιτέρω τέτοια συμπεριφορά της Τουρκίας».

Νωρίτερα, ο κ. Καμμενος ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον υπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις για τις τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια.

Κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων, που είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας υπουργός επέστησε, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την προσοχή των Στόλτεμπεργκ και Μάτις στις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς με τις οποίες «αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών». Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε, επίσης, «στους ναυτικούς χειρισμούς των Τούρκων που έφτασαν στο σημείο να εμβολίσουν πλοίο του Λιμενικού» τονίζοντας ότι προσεγγίζουν «το όριο της ανεκτικότητας».

«Ο υπουργός 'Αμυνας των ΗΠΑ και ο γγ του ΝΑΤΟ έχουν πλέον μια πλήρη εικόνα, διαφορετική από αυτή που δίνει η Τουρκία. Ότι δεν πρόκειται δηλαδή για ατύχημα, αλλά πρόκειται για μια προκλητική στάση και πράξεις από τη μεριά της Τουρκίας» ανέφερε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Ενημέρωσε ότι έλαβε «διαβεβαιώσεις» και από τους δύο άνδρες ότι «θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να προκαλεί έναν σύμμαχο και να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μίας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ».

«Θεωρώ ότι και οι πρωτοβουλίες αυτές θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση» σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ συμπλήρωσε πως κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται για κανένα λόγο να ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και θα ασκήσει τα προβλεπόμενα μέσα».

Ολόκληρη η δήλωση του Πάνου Καμμένου:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή