Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/02/18)

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στις διατάξεις του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, κυρίως όσον αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία διμερώς, περιλαμβάνει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τη μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων. Με τις προτεινόμενες διατάξεις προσδιορίζονται οι βασικοί κανόνες που θα διέπουν τις λύσεις ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, διμερώς, οφειλετών που εξαιρούνται από τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού ή τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αφορά δε κυρίως τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Εξειδικεύονται λύσεις ρύθμισης των οφειλών που μπορούν να προτείνουν το Δημόσιο και οι ασφαλιστικοί φορείς στους οφειλέτες που εξαιρούνται, αντίστοιχες με αυτές που προβλέπονται στον νόμο.

«Κατάλληλη» εποπτεία μετά το μνημόνιο

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ούτε και πρόγραμμα που θα της επιβληθεί, υποστήριξε χθες για άλλη μία φορά ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε εκδήλωση του Euractiv. Επανέλαβε, επίσης, την ανάγκη επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα, επισημαίνοντας ότι αυτό συνεπάγεται: 1. Στρατηγική ανάπτυξης που θα σχεδιαστεί από την ίδια την Ελλάδα. 2. Σημαντική ελάφρυνση χρέους. 3. Την «κατάλληλη» μεταμνημονιακή εποπτεία. Κάποιοι λένε ότι το «κατάλληλη» είναι η άλλη λέξη για το «ενισχυμένη». Κακίες…

Βρέθηκαν οι εκτιμητές, αλλά αργεί ο διορισμός τους

Το σίριαλ με τις αντικειμενικές αξίες, όπως φαίνεται, θα διαρκέσει αρκετό καιρό. Ενώ έχουν βρεθεί οι 315 που θα αναμορφώσουν τις τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια, έχουν εκδοθεί οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τον τρόπο που πρέπει να γίνει ο καθορισμός των τιμών, ωστόσο δεν έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ με τον «διορισμό» τους. Κατά τα άλλα, το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι οποίες θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2018.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα stress tests

Συγκρατημένα αισιόδοξες όσον αφορά τις βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον, τη σταθεροποίηση στο πολιτικό περιβάλλον και το αποτέλεσμα των stress tests εμφανίστηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στη συνάντηση που είχαν με τη UBS, στο πλαίσιο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο. Σε ό,τι αφορά τα stress tests, η UBS αναφέρει ότι οι τράπεζες επιβεβαίωσαν πως τα σενάρια είναι καλύτερα απ’ ό,τι αναμένονταν και πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για εσωτερικούς σκοπούς.

«Game of Thrones» στα επιμελητήρια

Από καταγγελίες για παραβίαση της «συμφωνίας κυρίων» για την κατανομή των αξιωμάτων στη διοικητική επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) συνοδεύτηκε η χθεσινή συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα. Παρά το κοινό ψηφοδέλτιο και τις δεσμεύσεις περί συναίνεσης, οι κομματικές ταυτότητες σημάδεψαν μία ακόμη φορά την εκλογική διαδικασία, με τους ίδιους τους επικεφαλής των επιμελητηρίων να υπονομεύουν στην πραγματικότητα τον θεσμό που καλούνται να υπηρετήσουν. Στη θέση του προέδρου της ΚΕΕ παρέμεινε ο κ. Κ. Μίχαλος, καθώς φέρεται να υπήρχε συμφωνία να μην υπάρξει για τη θέση αυτή ανθυποψήφιος, και να μοιραστούν αναλογικά τα υπόλοιπα αξιώματα. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου, η συμφωνία δεν τηρήθηκε από την πλευρά Μίχαλου. Ο ίδιος μαζί με άλλα δύο στελέχη αποχώρησαν από τη διαδικασία και τοποθετήθηκαν σε διάφορες θέσεις χωρίς τη βούλησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή