Στη δίνη της ψυχεδέλειας σαν εξώφυλλα βινυλίου

Στη δίνη της ψυχεδέλειας σαν εξώφυλλα βινυλίου

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ψυχεδελικό κόσμο που ξετυλίγει ο Αλέξης Κόρμπης η εγγύτητα με έναν παρελθόντα αισθητικό κόσμο ανοίγει έναν δίαυλο με τους κώδικες της δεκαετίας του ’60. Με επιρροές από τα εξώφυλλα των δίσκων βινυλίου, αλλά με μία διάθεση υπέρβασης των τύπων, ο Αλέξης Κόρμπης παρουσιάζει αυτήν την περίοδο νέα ενότητα έργων στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών. Ο τίτλος «Electric Mandala» δίνει το στίγμα και ίσως με μελαγχολικό στοχασμό για το «μέλλον» που έγινε έκτοτε «νοσταλγία». Η ψυχεδέλεια των ’60s συναντά νομοτελειακά τα σύμβολα της ινδουιστικής και βουδιστικής παράδοσης. Είναι εντυπωσιακό πόση χρονική απόσταση μας χωρίζει από εκείνη την «επανάσταση».

Αλλά μπροστά στα έργα του Αλέξη Κόρμπη αισθάνεσαι ευφορία, καθώς ο καταιονισμός των χρωμάτων σε ποτίζει. Τα χρώματα που αγάπησαν τα swinging sixties, τα φούξια, τα καφέ, τα πράσινα, τα πορτοκαλί, είναι όλα εκεί σε δίνες, σε έλικες και σε σπείρες, για να αποκαλύψουν τη μικρή σπορά, τον μίσχο, τη μήτρα της δημιουργίας, το θήλυ. Οι γυναικείες μορφές, οι γυμνές θεότητες, σαν οφθαλμοί, ορίζουν εκείνο το σημείο όπου το μέσα και το έξω διαλύονται για να γεννηθεί ο «τόπος». Σαν να περπατάς σε ένα τοπίο ονείρου, τα έργα του Αλέξη Κόρμπη συστήνουν όχι μόνο έναν αισθητικό κώδικα αλλά και έναν τρόπο θέασης του κόσμου, διάθεση ιδιαίτερα αποκαλυπτική στα έργα Electric Mandala IV και V, όπου με μεγαλύτερη ελευθερία οργανώνονται συζεύξεις μοτίβων και αβίαστης γραφής.

Στη μνήμη μένουν τα ψυχεδελικά σύμπαντα, εκρήξεις υπερήχων, σποράς, ερωτικής επιθυμίας και δονήσεων με τα χρώματα να αναβλύζουν σαν από θερμές πηγές με αόρατη προέλευση. Ο Αλέξης Κόρμπης έχει το σθένος να υπερασπίζεται ένα φιλοσοφικό σύμπαν με αισθητικό μανδύα και μέσα από νοσταλγικές νύξεις να μας υπενθυμίζει τη δυναμική εκείνης της ψυχεδέλειας. Η ψυχεδέλεια των ’60s συνδέεται και με την Αρ Νουβό και με την παραισθησιογόνο δεκαετία του 1890, αλλά εδώ, στην περίπτωση του Αλέξη Κόρμπη, προτεραιότητα έχει η έκπληξη και η ένταση που γεννά η δική του εκδοχή.

​​Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, Δεξαμενή. Εως 24/2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή