ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Oι οινικές προκλήσεις της Καθαράς Δευτέρας

ΜΕΡΟΠΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτογραφία: Αρχείο Γαστρονόμου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Οίνος - Ποτά

Aπαντάμε με ρετσίνα, Σαντορίνες, τσίπουρο, ούζο, αλλά και σαμπάνια και γαλλικά κρασιά.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας στο πατρικό μου είναι έντονα χαραγμένο στη μνήμη μου. Η ημέρα αυτή ήταν πάντα ντυμένη με τον μανδύα μιας gourmet, αλλά χαλαρής επισημότητας, στοιχεία που δεν θυμάμαι να συνυπήρχαν σε καμιά άλλη γιορτή. Το αθηναϊκό μας νεοκλασικό στην πλατεία Κυριακού (νυν Βικτωρίας) ήταν ανοιχτό αυτή τη μέρα στους φίλους και δεν χρειαζόταν ειδική πρόσκληση για να έρθουν. Από τις 12 και μετά ο μπουφές ήταν στρωμένος και «συνεχούς πυρός». Στις πιατέλες τα καλούδια του κόσμου όλου! Τα μαγειρευτά, περιορίζονταν σε βραστές γαρίδες και χταπόδι, που συνοδεύονταν με την «ερζάτς ρώσικη» (όπως την έλεγε η γιαγιά μου), όπου αντί για μαγιονέζα υπήρχε ένα λαδολέμονο χτυπημένο σαν κρέμα. Τώρα θα μου πείτε τι σας ενδιαφέρουν οι δικές μου αναμνήσεις. Να τις εκλάβετε απλώς ως εισαγωγή για τις προτάσεις μου για τη φετινή Καθαρά Δευτέρα.

Δώστε λοιπόν μεγάλη σημασία στα κρασιά και συνεννοηθείτε εγκαίρως με τον ψαρά σας για να προμηθευτείτε όλα τα θαλασσινά καλούδια. Φρέσκα όστρακα και θαλασσινά που θα τα απολαύσετε στην απλούστερη μορφή τους, ωμά με λεμονάκι, ελάχιστα βρασμένες τις γαρίδες. Όσο για τον οινικό τους σύντροφο, τι θα λέγατε να κάνουμε μια υπέρβαση, να σερβίρουμε α λα γαλλικά; Terre de Gneiss, Muscadet de Sevre-et-Maine Christelle Guilbert. Ένα natural κρασί οινοποιημένο σε τσιμεντένια «αυγά»-δεξαμενές, ελαφρύ, με υψηλές οξύτητες, λεμονάτο και ιωδιούχο, που συμπληρώνει τέλεια τα ωμά οστρακοειδή. Εναλλακτικά, και παραμένοντας πάντα στη Γαλλία, ένα φινετσάτο, κοφτερό Chenin blanc Clau de Nell 2015 θα ενθουσιάσει και εσάς και τις γαριδοκαραβίδες σας.

Για τους επιμένοντες ελληνικά, από τον δικό μας αμπελώνα θα διάλεγα φυσικά μια Σαντορίνη - ανάμεσα στις ΠΟΠ ετικέτες: Σιγάλα, Γαβαλά, Χατζηδάκη, Μπουτάρη, Γαία, Καραμολέγκου, Αργυρού, Αβαντίς, Santowines.

Δυνατές αντιπαραθέσεις

Ένα εξαιρετικό νηστίσιμο, που για μένα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την Καθαρά Δευτέρα, είναι το μελωμένο και τραγανό μπρικ. Ένα τέτοιο έδεσμα συνοδεύεται σωστά μόνο με παγωμένη βότκα ή με ένα επίσης παγωμένο χωρίς γλυκάνισο τσίπουρο, όπως το Ηδωνικό του Κώστα Λαζαρίδη. Στο τραπέζι δεν μπορεί να λείπουν τα τουρσιά, μεζές περιωπής, αρκεί να είναι καλοφτιαγμένα. Τι θα λέγατε για ένα μυρωδάτο, πικάντικο, ιδιαίτερο ούζο από την ποτοποιία Αβαντίς στην Εύβοια. Και βέβαια, η αυτοκράτειρα της ημέρας, δαντελένια, αέρινη ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά, η οποία απαιτεί δίπλα της σαμπάνια, όπως προτείνει ο Hugh Johnson στον οδηγό του.

Ρετσίνα για πάντα

Σερβιρισμένη σε κρυστάλλινα ποτήρια κολονάτα του λευκού κρασιού, η σύγχρονη ρετσίνα είναι αδιαμφισβήτητα το κρασί της ημέρας! Γεννήθηκε και μεγάλωσε γι’ αυτούς τους μεζέδες! Ανακαλύψτε τις καινούργιες ρετσίνες που βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς λευκών κρασιών! Αξίζουν κάτι περισσότερο από την προσοχή μας. Αξίζουν την υποστήριξή μας όχι μόνο γιατί είναι ελληνικό προϊόν με ονομασία κατά παράδοση, αλλά και γιατί έχουν εξελιχθεί από μερικούς καλούς παραγωγούς σε θαυμάσιο κρασί, αποτάσσοντας τη «ρετσινιά» του παρελθόντος: Δάκρυ του Πεύκου από Ασύρτικο και Αφρός από Ροδίτη της Οινοποιίας Κεχρή, Ρετσίνα Παπαγιαννάκου από Σαββατιανό και Τετράμυθος από Ροδίτη.

Α, και να μην ξεχάσω: θα ταιριάξει μια χαρά με τον χαλβά του μπακάλη που θα σερβίρετε ως επιδόρπιο.

Καλή Σαρακοστή!

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ