ΗΠΑ: De facto επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης ο ομογενής Μιχάλης Κράτσιος λόγω αμέλειας Τραμπ

ΗΠΑ: De facto επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης ο ομογενής Μιχάλης Κράτσιος λόγω αμέλειας Τραμπ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τραμπ δεν όρισε κάποιον ως επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και έτσι ο Μιχάλης Κράτσιος, ο μέχρι τώρα αναπληρωτής βοηθός του Γραφείου φαίνεται να επωμίζεται όλο το βάρος της ευθύνης.

Πρόκειται για καθήκοντα που τόσα χρόνια αναλάμβαναν εξέχοντες επιστήμονες των ΗΠΑ και πλέον η θέση φαίνεται πως καλύπτεται από τον 31χρονο ομογενή με πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Σύμφωνα με μελετητές αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Τραμπ έχει να αντιμετωπίσει την έξαρση της γρίπης, το δηλητηριασμένο νερό και τις τρομερές φυσικές καταστροφές που, όπως υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες, εντείνονται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Και δεν πρόκειται για τη μόνη θέση-κλειδί για την οποία ο Τραμπ δεν έχει φροντίσει να κάνει και τον σχετικό διορισμό.

Έτσι λοιπόν, όλο το βάρος της δουλειάς πέφτει αποκλειστικά στον Μιχάλη Κράτσιο. Τουλάχιστον για την ώρα.

Ο κ. Κράτσιος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 2008 με πτυχίο στις πολιτικές επιστήμες και πιστοποιητικό στις Ελληνικές σπουδές. Προηγουμένως υπήρξε επικεφαλής του προσωπικού του Πήτερ Θίελ – του επίμαχου δισεκατομμυριούχου του Σίλικον Βάλλεϋ και συμμάχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Από το 1976, ο επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Λευκό Οίκο είχε το ρόλο του συμβούλου σε θέματα που αφορούσαν τη μηχανική, την τεχνολογία, την επιστήμη και το περιβάλλον. Ο εντεταλμένος του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζον Χόλντρεν, βοήθησε την τότε Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon, μαζί με άλλα πολλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούσαν τις περιβαλλοντολογικές αλλαγές. Ο Τζον Μάρμπεργκερ υπήρξε ομόλογος του Χόλντρεν για τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Κράτσιος ήρθε για πρώτη φορά στο Λευκό Οίκο τον Μάρτιο του 2017 και έκτοτε είχε την ευθύνη να συμβουλεύει τον Αμερικανό πρόεδρο σε θέματα τεχνολογίας. Ο κ. Κράτσιος σήμερα προβλέπει ότι το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας θα απαρτίζεται από 50 μέλη, σε αντίθεση με αυτό του Χόλντρεν, το οποίο αποτελείτο από 135.

Ωστόσο, ο νέος επικεφαλής του ΓΠΕΤ αποκαλύπτει περισσότερα για τον Τραμπ παρά για τον Κράτσιο.

Η αμέλεια διορισμού επικεφαλής στο ΓΠΕΤ «δείχνει» την ανικανότητα της διακυβέρνησης Τραμπ

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο Τραμπ προτιμά να βλέπει για ώρες ειδήσεις στην τηλεόραση και πως δεν διαβάζει επιστημονικά άρθρα. Η αμέλεια που έδειξε στην διαδικασία επιλογής ενός επικεφαλή συμβούλου στο Λευκό Οίκο, αποδεικνύει την ανικανότητα του προέδρου των ΗΠΑ να δει εις βάθος περίπλοκες πληροφορίες για τον κόσμο και για τον τρόπο με τον οποίο αυτός λειτουργεί.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από την έναρξη της προεδρίας του Τραμπ, 37 σημαντικά στελέχη συμβούλων απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τόσες κενές θέσεις που καθίσταται πλέον απαραίτητη η προεδρική συνέλευση. Η NASA δεν έχει καν έναν επίσημο επικεφαλής Συγκλήτου, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στα θέματα θητείας.

Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ έχει πάρει πολλές αποφάσεις σε θέματα και γεγονότα πολιτικής επιστήμης, χωρίς την βοήθεια κάποιου επιστημονικού συμβούλου. Κάποια από αυτά είναι η συμφωνία στο Παρίσι για το περιβάλλον, η απάντηση του για την έξαρση της πιο βαριάς γρίπης της δεκαετίας, ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την υγεία μετά τους τυφώνες Μαρία, Χάρβεϋ και Ίρμα, τις επιπτώσεις από την τεράστια πυρκαγιά στη Δύση, καθώς και την απειλή από το πυρινικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Όλα αυτά έχουν συμβεί μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της Προεδρίας του. Ο Τραμπ όμως έχει άλλα τρία χρόνια μπροστά του για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα. Ποιόν θα συμβουλεύεται άραγε ως τότε;

Πηγή: Scientific American, Vox, Επιμέλεια: Κατερίνα Σωτηροπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή