Ο Πούτιν διδάκτορας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε επίτιμο διδάκτορα (sic) από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που έχει έδρα στην Καλαμάτα, θα αναγορευθεί ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν», διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του συνάδελφου Απόστολου Λακασά. Πρόθεση, λέει, του ιδρύματος είναι «να τονισθεί η σχέση που έχει ιστορικά η Ελλάδα με τη Ρωσία». Κατ’ αρχάς έχω σοβαρές ενστάσεις επί του θεσμού των «επίτιμων διδακτόρων». Ενα θα σας πω: το 2016, ένα χρόνο μετά το καταραμένο 2015, το πρώτο εξάμηνο του οποίου –κατά τον τέως επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ– μας στοίχισε 200 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγορεύτηκε διδάκτορας Πολιτικής Οικονομίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης.

Η δεύτερη ένσταση είναι ότι η αναγόρευση γίνεται από το Τμήμα Ιστορίας. Ακόμη και αν ο τίτλος είναι συμβολικός, ο Πούτιν έχει τόση σχέση με την Ιστορία όση και με το καλλιτεχνικό πατινάζ. Αφενός έχει σπουδάσει νομικά και έχει θητεύσει στην KGB, αφετέρου έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι επιχειρεί να επιβάλει στη χώρα του τη δική του προσωπική εκδοχή περί Ιστορίας. Μόλις πριν από λίγα χρόνια είχε ζητήσει να διδάσκεται στα ρωσικά σχολεία μόνο μία Ιστορία, απελευθερωμένη «από εσωτερικές αντιφάσεις και αμφισημίες», μια μονολιθικότητα που αντίκειται εξ ορισμού στην ίδια την έννοια της Ιστορίας.

Από την άλλη, η επιλογή του Πούτιν ήταν σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, όπως υπογραμμίζουν και τα τοπικά ΜΜΕ. Από την προσάρτηση της Κριμαίας, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Καύκασο, την ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων ενόψει των προεδρικών εκλογών, μέχρι τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας και φυσικά τη ρωσική πολιτική αποκλεισμού (για να το θέσω ήπια) της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι ο πρώτος που έρχεται στο μυαλό ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος για ένα τιμητικό δίπλωμα. Πράγματι δεν ήταν ο πρώτος: είχε προηγηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πέρυσι. Ναι ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος πριν από δύο ημέρες είπε ότι η Ιερά Σύνοδος οφείλει να λογοκρίνει τα βιβλία Θρησκευτικών που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο, προκειμένου να μην είναι «ανορθόδοξα και αντιχριστιανικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή