Bαρκελώνη: Ανατολικός άνεμος

Bαρκελώνη: Ανατολικός άνεμος

6' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aέρας ανανέωσης πνέει στην καταλανική πρωτεύουσα, που επανεφευρίσκει τον εαυτό της με επίκεντρο τις ανατολικές γειτονιές της.

Όταν λέμε Βαρκελώνη, συνήθως εννοούμε τη Rambla και την Placa Catalunya, το Parc Guell, το Poble Sec και το Montjuic. Με αυτά τα –πανέμορφα, αλλά άκρως τουριστικά και πολυσύχναστα– σημεία την έχουμε ταυτίσει, έτσι τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε οι περισσότεροι από εμάς. Όμως, στα ανατολικά γεννιέται μια άλλη Βαρκελώνη, πιο φρέσκια και νεανική. Εδώ τον λόγο έχουν πανύψηλοι ουρανοξύστες, φινετσάτα ξενοδοχεία και εστιατόρια, σικ παραλίες, νέες πεζοδρομημένες ζώνες, φεστιβάλ και μουσεία. Η ανατολική Βαρκελώνη, πρώην βιομηχανική ζώνη, διανύει φάση ολικής μεταμόρφωσης και συνδέεται με την υπόλοιπη πόλη με τη γραμμή 4 του μετρό.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, με το κίνημα του μοντερνισμού στο απόγειό του, η συνοικία Glories προοριζόταν να γίνει το κέντρο της πόλης, όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ. Απομεινάρι αυτού του φιλόδοξου σχεδίου υπήρξε μέχρι το 2015, οπότε και κατεδαφίστηκε, ο γιγάντιος κυκλικός κόμβος που σήμερα έχει δώσει τη θέση του στην Plaça des les Glories Catalanes. Ο πιο καινούργιος δημόσιος χώρος της πόλης –μια πλατεία με παγκάκια, δέντρα, σιντριβάνια και έργα τέχνης– εξυπηρετείται από τη νέα γραμμή του τραμ. Aναζητήστε το πιο βολικό σημείο, πάρτε θέση και χαζέψτε τους ανθρώπους να περνούν. Γύρω από την πλατεία προστίθενται τα τελευταία χρόνια μια σειρά από εντυπωσιακά κτίρια και αξιοθέατα.

Το παζάρι Encants θα ενθουσιάσει τους φίλους του shopping – κάτω από τη μεταλλική οροφή του ένα σωρό πάγκοι πουλούν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: από vintage ρούχα μέχρι CD. Το δίχως άλλο, αυτό είναι το άτυπο σημείο συνάντησης όλων των hipsters της Βαρκελώνης.

Bαρκελώνη: Ανατολικός άνεμος-1

Ο ουρανοξύστης Torre Agbar, δημιούργημα του Ζαν Νουβέλ. (Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR)

Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, o Τorre Agbar, ο ουρανοξύστης σε σχήμα αγγουριού τουρσί –ή… δονητή κατά άλλους– στέγαζε παλαιότερα τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ύδρευσης της πόλης. Σήμερα είναι άδειος και οι φήμες λένε πως στο προσεχές μέλλον θα μεταμορφωθεί στο νέο πολυτελές ξενοδοχείο της Βαρκελώνης, πράγμα απόλυτα λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι είναι ένα από τα πιο ψηλά κτίρια της καταλανικής πρωτεύουσας.

Προχωρώντας προς το παραλιακό μέτωπο, η εικόνα γίνεται ακόμα καλύτερη. Πλαζ με υποδομές, τουαλέτες και κεφάτα beach bars ορίζουν το τοπίο σε ακτίνα χιλιομέτρων. Δυνατές μουσικές, κοκτέιλ, νεανική διάθεση, η αμμουδιά της Barceloneta με τα αλλόκοτα μοντέρνα γλυπτά και, πιο ανατολικά ακόμα, οι πιο ήσυχες Bogatell και Nova Icaria.

Bαρκελώνη: Ανατολικός άνεμος-2

Ο πύργος L’Estel Ferit, έργο της Rebecca Horn, στην παραλία της Barceloneta. (Φωτογραφία: © Cathrine Stukhard/laif)

Πίσω από τις παραλίες, πάρκα και ανοιχτοί χώροι προσελκύουν πλήθος Βαρκελωνέζων που πηγαίνουν εκεί για να τρέξουν, να κάνουν ποδήλατο ή να παίξουν ποδόσφαιρο. Η ανατολική πλευρά είναι, έτσι κι αλλιώς, από τις πιο «πράσινες» της πόλης.

ENAΣ ΚΟΣΜΟΣ ΝΤΙΖΑΪΝ

Μuseu del Disseny

Bαρκελώνη: Ανατολικός άνεμος-3

Εξωτερική άποψη του Museu del Disseny. (Φωτογραφία: Lourdes Jansana)

Φωτογραφία, γραφικές τέχνες και αρχιτεκτονική συνυπάρχουν αρμονικά κάτω από την ομπρέλα του ολοκαίνουργιου Μουσείου Ντιζάιν (Musseu del Disseny). Μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει την περιοδεύουσα έκθεση του λονδρέζικου Victoria & Albert για τον Ντέιβιντ Μπάουι, αλλά και τη δουλειά του Massimo Vignelli για την American Airlines και το μετρό της Νέας Υόρκης. Oι ντόπιοι το αποκαλούν «συρραπτικό» λόγω του παράξενου σχήματος του κτιρίου του. Το καφέ του ισογείου προσφέρεται για ένα σύντομο διάλειμμα από την περιήγηση στην πόλη. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται δημιουργικά γραφεία και εταιρείες start-up.

museudeldisseny.cat

TO BAΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ HIPSTERS

Nasty garage

Bαρκελώνη: Ανατολικός άνεμος-4

Οι hipsters της πόλης πίνουν «νερό» στο όνομα του Nasty Garage.

Στη συνοικία Bogatell, σε έναν κατά τα άλλα συνηθισμένο δρόμο, την Carrer de Pujades, σας περιμένει μια έκπληξη. Το Nasty Garage, ένα πρώην συνεργείο αυτοκινήτων, είναι το λίκνο της hipster υποκουλτούρας και βρίσκεται πίσω από τις διάσημες indie βραδιές Nasty Mondays και Crappy Tuesdays σε διάφορα κλαμπ της Βαρκελώνης. Ο χώρος λειτουργεί σαν… κέντρο επιχειρήσεων – εδώ σχεδιάζονται όλες οι δράσεις του. Μπαίνοντας μέσα, θα πιστέψετε προς στιγμήν πως έχετε έρθει στο πιο κιτς μουσείο του κόσμου: σκέιτ στους τοίχους, ρετρό ηλεκτρονικά παιχνίδια, παλιές τηλεοράσεις και βίντεο το ένα πάνω στο άλλο. Στο πωλητήριο θα βρείτε ντιζάινερ και μεταχειρισμένα T-shirts και τζάκετ.

nastygarage.com

ΔΕΙΠΝΟ ΓΙΑ ΔΥΟ

Μelia Sky

Τα tapas bars της συνοικίας Poble Nou προσελκύουν κυρίως ντόπιους. Περπατήστε κατά μήκος της Rambla Poblenou και διαλέξτε αυτό που θα σας γεμίσει περισσότερο το μάτι – οι επιλογές είναι πολλές. Για πιο κυριλέ καταστάσεις, το ξενοδοχείο Melia Sky, ένα ακόμα νέο τοπόσημο της πόλης, μονοπωλεί τον ορίζοντα του Poblenou. Στον τελευταίο όροφο του ουρανοξύστη, το rooftop bar Dos Cielos προσφέρει συγκλονιστική θέα και πλούσια γκάμα κρασιών και tapas, ενώ το ομώνυμο εστιατόριο ακριβώς δίπλα σερβίρει σύγχρονη καταλανική κουζίνα, βραβευμένη με δύο αστέρια Michelin.

www.melia.com

ΒΟΥΤΙΑ ΜΕ ΘΕΑ

Occidental Atenea Mar Hotel

H ολοκαίνουργια πισίνα στον τελευταίο όροφο του Occidental Atenea Mar Hotel εγγυάται απλωτές με την καλύτερη θέα στην ακτή. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, στην παραλία Nova Icaria, και είναι ένα adults-only ξενοδοχείο που αγαπά το ντιζάιν και την υψηλή αισθητική. Η πρόσφατη ανακαίνισή του ανέδειξε τους τόνους του λευκού, του γκρι και του μαύρου στους άνετους και φωτεινούς χώρους του. Τα δωμάτια είναι μεγάλα και έχουν θέα στη θάλασσα, ενώ το εστιατόριο με τα δροσερά κοκτέιλ και τα ολόφρεσκα tapas αξίζει επίσης την προσοχή σας.

www.barcelo.com

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Port Olimpic

Bαρκελώνη: Ανατολικός άνεμος-5

Ποδηλατάδα στο Port Olimpic με φόντο το γλυπτό Peix του Frank Ghery, σήμα κατατεθέν της μεταολυμπιακής Βαρκελώνης. (Φωτογραφία: Frank Heuer/laif)

Την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 την κουβαλάει ακόμη η Βαρκελώνη. Το Port Olimpic, στο κέντρο του παραλιακού μετώπου, βρίσκεται στον αντίποδα της hipster ατμόσφαιρας που αναδίδει η ανατολική Βαρκελώνη. Στα κομψά του εστιατόρια θα ευχαριστηθείτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, κάνοντας χάζι τα πολυτελή γιοτ της μαρίνας, και θα σταθείτε κάτω από το γλυπτό ψάρι του Φρανκ Γκέρι για να δώσετε ένα ρομαντικό φιλί στον/στην αγαπημένο/-η σας. Για τη διαμονή σας θα επιλέξετε το Hotel Arts, το πιο σικ ξενοδοχείο της περιοχής, από το οποίο θα ανακαλύψετε την υπόλοιπη ανατολική πλευρά. To δείπνο στα εστιατόριά του, Enoteca και Arola, είναι επίσης εμπειρία. Ο μπάρμαν καλλιεργεί τα μυρωδικά που χρησιμοποιεί για τα κοκτέιλ στην ταράτσα – μόλις παραγγείλετε, θα τον δείτε να βγαίνει έξω, να κόβει ένα κλωνάρι δυόσμου και να το βάζει στο ποτό σας.

www.hotelartsbarcelona.com

ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ 

Parc del forum

Bαρκελώνη: Ανατολικός άνεμος-6

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάνελ στον κόσμο βρίσκεται στο Parc del Forum. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Στο ανατολικό άκρο του παραλιακού μετώπου, το Parc del Forum, με τα τσιμεντένια «κουτιά» και τους τεράστιους ανοιχτούς χώρους του, φιλοξενεί κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου το διάσημο φεστιβάλ Primavera Sound, αλλά και πολλές ακόμα εκδηλώσεις στη διάρκεια του έτους. Ακόμα κι αν δεν «τρέχει» κάποιο event, μπορείτε να το επισκεφτείτε για να πάρετε μια γεύση της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του και να κοιτάξετε στα κλεφτά τους πιτσιρικάδες που κάνουν σκέιτ και παρκούρ από τοίχο σε τοίχο και από ταράτσα σε ταράτσα. Γλυπτά, εντυπωσιακές σκάλες, ράμπες και παράξενοι πύργοι συμπληρώνουν το σκηνικό, μαζί με μια σειρά από περίπτερα, δημιουργήματα διάσημων αρχιτεκτόνων, όπως οι Herzog + De Meuron και Joan Clos. Το Parc del Forum κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει το 2004 τη διεθνή διοργάνωση «Φόρουμ των Πολιτισμών».

www.primaverasound.com

ΧΟΡΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ

Sala Razzmatazz

Bαρκελώνη: Ανατολικός άνεμος-7

Ta live του Sala Razzmatazz γράφουν εδώ και χρόνια τη δική τους ιστορία. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Το Sala Razzmatazz είναι πιθανότατα ό,τι πιο κοντινό σε… υπερκλάμπ έχει να επιδείξει η Βαρκελώνη. Δεν υπάρχει νέος άνθρωπος στην πόλη που να μην το γνωρίζει, μη σας πω και επισκέπτης. Αν ψάχνετε ένα after μέρος για να χορέψετε σε indie, techno και electronica ρυθμούς, το βρήκατε. Μην κάνετε απλώς το λάθος να έρθετε πριν από τις 2 το πρωί – δεν θα υπάρχει ψυχή. Φιλοξενεί επίσης εξαιρετικά live: ενημερωθείτε για το πρόγραμμα εμφανίσεων από το website.

salarazzmatazz.com

ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

Four Points By Sheraton

Bαρκελώνη: Ανατολικός άνεμος-8

Το ξενοδοχείο Four Points by Sheraton αποτελεί ιδανική επιλογή διαμονής στην περιοχή.

Το ξενοδοχείο Four Points by Sheraton, με τις μοντέρνες και καθαρές γραμμές του, είναι η τέλεια βάση για city-break σε αυτή την πλευρά της πόλης. Εξυπηρετείται τόσο από το μετρό όσο και από το τραμ και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση –με τα πόδια– από τη συνοικία Glories, τα tapas bars της Rambla Poblenou και τις παραλίες. Στα πλεονεκτήματά του είναι ακόμα η φοβερή θέα στην πόλη από τα δωμάτια.

fourpointsbarcelonadiagonal.com

Bαρκελώνη: Ανατολικός άνεμος-9

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Μετάβαση

• H Bαρκελώνη συνδέεται με την Αθήνα με απευθείας πτήσεις (Aegean, Vueling, Iberia). Σε ενδεικτική αναζήτηση που κάναμε στις 12/02/18 για πτήσεις την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, οι τιμές ξεκινούσαν από 225 ευρώ με επιστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή