Θολό τοπίο για εκταμίευση δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας

Θολό τοπίο για εκταμίευση δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα τρία βασικά προαπαιτούμενα να παραμένουν ανολοκλήρωτα το ενδεχόμενο έγκρισης της εκταμίευσης από το Eurogroup της Δευτέρας παραμένει ανοιχτό. «Πολύ σύντομα», ήταν η απάντηση που έδωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος για το πότε θα μπορούσε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ, χωρίς να δεσμεύεται για τον ακριβή χρόνο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πιθανολογούσε εδώ και μέρες μια μικρή αναβολή της απόφασης για εκταμίευση, κάτι που ασφαλώς δεν είναι ευχάριστο, χωρίς να προκαλεί πάντως ιδιαίτερη ανησυχία.

Αλλωστε, στο Eurogroup δεν αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για καθυστέρηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνικούς λόγους.

Πάντως, τα προαπαιτούμενα που παραμένουν ημιτελή είναι αρκετά σημαντικά για τους θεσμούς, καθώς δεν είναι άλλα από τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας στο πλαίσιο του target model της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πλήρης απελευθέρωση), την απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στο Eλληνικό, καθώς και το θέμα «αγκάθι» για την ελληνική κυβέρνηση, η επίτευξη προόδου όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Για το τελευταίο, «αναμένεται ανεμπόδιστη εκτέλεσή τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι θεσμοί θα κληθούν να αποφασίσουν κατά πόσον συνεχίζονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ανεμπόδιστα και αυτοί θα δώσουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση αυτού του προαπαιτούμενου, είπε, αναγνωρίζοντας ότι η μετάβαση της κυβέρνησης από φυσικούς σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν είναι κάτι εύκολο. Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε την εξέλιξη της υπόθεσης τεχνική και δήλωσε πως «οι θεσμοί θα δουν πόσο μακριά έχουμε πάει, ενδεχομένως να είναι έτοιμοι για τη Δευτέρα, ενδεχομένως και όχι».

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι το θέμα της επιτήρησης μετά το πρόγραμμα είναι αντικείμενο διασυνδεδεμένο με την τρέχουσα συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο δεν θέλησε να μιλήσει για το αν και κατά πόσον θα πρέπει να υπάρξει προληπτική γραμμή πιστώσεων ή κάποιου άλλου είδους διευθέτηση. Ο ίδιος εξήγησε ότι το κατά πόσον θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης μετά τη λήξη του προγράμματος είναι θέμα της Ελλάδας, καθώς μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τη ζητήσει. Συγχρόνως τόνισε ότι όσον αφορά τις τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε αυτή τη φάση αυτές επικεντρώνονται στη διαμόρφωση του μηχανισμού που θα συνδέσει την ανάπτυξη με το μέγεθος της ελάφρυνσης. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της συζήτησης», είπε χαρακτηριστικά.

Στο Eurogroup αναμένεται επίσης να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της επόμενης αξιολόγησης, να καθοριστούν οι προτεραιότητές της και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου αυτή να ξεκινήσει.

Ανοιχτό παραμένει πάντα το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα, για το οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις επανέλαβε χθες ότι εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειωθεί στα γνωστά δύο σκέλη: την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και την ελάφρυνση του χρέους από την Ευρωζώνη. Ο κ. Ράις θύμισε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε πρόσφατα στο Νταβός θετικά για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι και η δήλωση του Eurogroup του Ιανουαρίου για το χρέος επιτάχυνε τη συζήτηση. Δουλεύουμε με τους εταίρους για να σημειωθεί πρόοδος στην ελάφρυνση του χρέους, τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης των σχετικών συζητήσεων. Ακόμη, ο κ. Ράις σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν βοηθά τα μέλη του μόνο μέσω της οικονομικής στήριξης αλλά και με άλλους τρόπους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της παρουσίας του στην Ελλάδα με ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή