Στο 8,9% μειώθηκε η ανεργία στη Γαλλία το δ΄ τρίμηνο 2017

Στο 8,9% μειώθηκε η ανεργία στη Γαλλία το δ΄ τρίμηνο 2017

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανεργία στη Γαλλία υποχώρησε τον Ιανουάριο κάτω από το 9% για πρώτη φορά από το 2009, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μεταρρυθμίσει την οικονομία της χώρας του. Το τέταρτο τρίμηνο του 2017 η ανεργία υποχώρησε στο 8,9% από 9,6% το γ΄ τρίμηνο του 2017. Η υποχώρηση της ανεργίας σε τριμηνιαία βάση είναι η μεγαλύτερη από την εποχή της κρίσης και αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η ανεργία έμοιαζε να έχει «κολλήσει» γύρω στο 10%.

Η πρώτη σημαντική μεταρρύθμιση του Μακρόν, όταν ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Μάιο, ήταν να μεταρρυθμίσει την εργασιακή νομοθεσία, κίνηση που δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση από τα γαλλικά συνδικάτα. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση Μακρόν είχε δεχτεί έντονες επικρίσεις διότι πολλές γαλλικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ Carefour, είχαν αρχίσει να ανακοινώνουν αρκετές απολύσεις προσωπικού, εκμεταλλευόμενες την ευελιξία που προσφέρει η μεταρρύθμιση Μακρόν. Ευτυχώς για την κυβέρνηση, αλλά και για τους εργαζομένους, η γαλλική οικονομία δημιουργεί σήμερα περισσότερες νέες θέσεις εργασίας από το 2007, εξέλιξη που, όπως φάνηκε από τα χθεσινά στατιστικά στοιχεία, είναι υπεραρκετή για να μειωθεί η ανεργία.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στη Γαλλία κατά 205.000 το τέταρτο τρίμηνο του 2017, στα 2,5 εκατ. άτομα. Χθες η Amazon ανακοίνωσε την πρόσληψη 2.000 υπαλλήλων και μάλιστα με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανόν ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρινό Λε Μερ να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε χθες, να μειώσει το δημόσιο χρέος της χώρας ήδη από το 2018, εκμεταλλευόμενος την ταχύτερη ανάπτυξη και την υψηλότερη απασχόληση. Το γαλλικό δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2018 στο 96,8% του ΑΕΠ και να κορυφωθεί στο 97,1% το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή