Ο άνθρωπος που ποντάρει στην πτώση ευρωπαϊκών μετοχών

Ο άνθρωπος που ποντάρει στην πτώση ευρωπαϊκών μετοχών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιες από τις ισχυρότερες εταιρείες της Ευρώπης σορτάρει ο 68χρονος Ρέι Ντάλιο, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής που έχει ιδρύσει την Bridgewater Associates, έναν κολοσσό στον κλάδο των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, με ενεργητικό 150 δισ. δολαρίων. Τα συνολικά στοιχήματα στην πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών ανέρχονται σε 18 δισ. ευρώ. Στη λίστα του κ. Ντάλιο περιλαμβάνονται οι ιταλικοί ενεργειακοί κολοσσοί Enel και Eni, ο όμιλος αθλητικών ειδών Adidas και η Siemens στη Γερμανία, η φαρμακοβιομηχανία Sanofi και ο όμιλος αεροναυπηγικής Airbus στη Γαλλία και η φινλανδική Nokia, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Για τον κ. Ντάλιο, οι ιδανικές συνθήκες για το σορτάρισμα μετοχών υπάρχουν όταν η οικονομία είναι ισχυρή (προσεγγίζει την πλήρη απασχόληση) και αναμένεται αύξηση των επιτοκίων. Οπότε οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη ταιριάζουν στις προδιαγραφές του για το σορτάρισμα μετοχών. Πέρυσι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κινήθηκε στους υψηλότερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας. Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπέδειξε πως θα υπάρξει αργότερα αύξηση των επιτοκίων, όσο εξακολουθούν να αναπτύσσονται οι οικονομίες της Ευρωζώνης.

Οι θέσεις πώλησης, δηλαδή τα στοιχήματα στην πτώση των μετοχών, της Bridgewater Associates στηρίζονται, επίσης, στις συνθήκες που επικρατούν σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη. Το περασμένο φθινόπωρο, για παράδειγμα, η Bridgewater Associates εστίασε στον χρηματοοικονομικό κλάδο της Ιταλίας, ποντάροντας 770 εκατ. δολάρια ή 616 εκατ. ευρώ στην πτώση των μετοχών του. Οι ιταλικές τράπεζες πάσχουν από τεράστιο όγκο επισφαλών δανείων που βαραίνουν τους ισολογισμούς τους λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Πρόσφατα, όμως, ο επενδυτικός κολοσσός αύξησε τις θέσεις πώλησης στα 3 δισ. δολάρια ή 2,4 δισ. ευρώ και συμπεριέλαβε συνολικά 18 ιταλικές εταιρείες στη λίστα του, καθώς η οικονομία της χώρας είναι ευάλωτη, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν τον Μάρτιο. Τα περισσότερα κόμματα υπόσχονται την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν μετά την κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη και εν μέσω της πολυετούς ύφεσης στην οικονομία. Οπως επισημαίνει ο Κάρστεν Χέσε, οικονομολόγος της Berenberg Bank για την Ευρώπη, ορισμένα κόμματα έχουν επίσης υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Η Bridgewater Associates έχει αναπροσαρμόσει κάποια στοιχήματα, μειώνοντας τις θέσεις πώλησης στην Ολλανδία, στην Ισπανία και στην Ιρλανδία, και αυξάνοντάς τες στη Γερμανία και στην Ιταλία. Στο στόχαστρό της μπήκαν η Siemens και η Deutsche Bank, έχοντας σορτάρει γερμανικές μετοχές με 7,3 δισ. δολάρια ή 5,8 δισ. ευρώ, συνολικά. Δίχως αμφιβολία, η γερμανική οικονομία είναι ο πυρήνας της Ευρωζώνης, με ισχυρή ανάπτυξη και χαμηλή ανεργία εδώ και χρόνια. Στο αντίποδα της Γερμανίας βρίσκεται ο ευρωπαϊκός Νότος, που επιτάχυνε όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης από τα τέλη του 2016. Οι θέσεις πώλησης της Bridgewater Associates σε γαλλικές μετοχές ανέρχονται σε 4,5 δισ. δολάρια ή 3,6 δισ. ευρώ, και στην Ισπανία φθάνουν τα 1,74 δισ. δολάρια 1,4 δισ. ευρώ. Ανάλογα στοιχήματα από ανταγωνιστές της Bridgewater Associates είναι πολύ μικρότερα. Για παράδειγμα, η Citadel έχει επενδύσει σε θέσεις πώλησης ευρωπαϊκών μετοχών περίπου 2 δισ. δολ., ενώ η Renaissance Technologies μόνον 42 εκατ. δολάρια.

Οι πληροφορίες για το σορτάρισμα των ευρωπαϊκών μετοχών από την Bridgewater Associaties είναι διαθέσιμες επειδή το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρώπης αναγκάζει τις επενδυτικές εταιρείες να δημοσιοποιούν τις θέσεις πώλησης, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Οι θέσεις πώλησης σε αμερικανικές εταιρείες είναι χαμηλότερες περισσότερο από 5 δισ. δολάρια, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή