Τσίπρας: «Ανεύθυνη στάση, σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»

Τσίπρας: «Ανεύθυνη στάση, σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να δεχθεί, ούτε να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» απηύθυνε χθες προς κάθε κατεύθυνση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, στον απόηχο της πρόσφατης κρίσης στα Ιμια, επισκέφθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και μίλησε σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε και το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται και θα συνεχίσει να κινείται η Αθήνα για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες. «Μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας», προσέθεσε. Φρόντισε, μάλιστα, να προσδιορίσει την τοποθέτηση της κυβερνητικής ηγεσίας έναντι των φωνών εκείνων που τάσσονται υπέρ μιας αντίστοιχης απάντησης από την ελληνική πλευρά στην τουρκική προκλητικότητα: «Η ψυχραιμία και η υπευθυνότητα αποτελεί στάση γενναιότητας. Αντιθέτως –και ας το κρατήσουν αυτό καλά κάποιοι– η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας, αλλά και στάση δειλίας. Θρασυδειλίας, θα έλεγα», τόνισε σχετικά. Χαρακτήρισε, δε, το περιστατικό στα Iμια «αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής», που, όπως προσέθεσε, έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Πέραν αυτών, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη βάση της απειλής έναντι της Ε.Ε. συνολικά. Οπως τόνισε, η Ελληνική Ακτοφυλακή θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εγγυητής ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ενώ συνεργάζεται στενά και με τον FRONTEX. «Τα θαλάσσια σύνορα –και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε– είναι όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διότι, τα δικά μας ανατολικά σύνορα, είναι τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε αλλά και «να το λαμβάνουν υπ’ όψιν όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου». Συνεχίζοντας, προσέθεσε, απευθυνόμενος προφανώς προς την τουρκική πλευρά, ότι «οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στρέφονται ενάντια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνολική αποτίμηση

Ο κ. Τσίπρας έκανε μια συνολικότερη αποτίμηση του ρόλου του Λιμενικού Σώματος, μιλώντας για την προσφορά του στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, στη δράση κατά των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας και ναρκωτικών, αλλά και για τη μεγάλη συμβολή στη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα μέλη του πληρώματος του «Γαύδος», του σκάφους του Λιμενικού που ενεπλάκη στο επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό και τους συνεχάρη για την ψυχραιμία που επέδειξαν. Μάλιστα, μιλώντας με τον κυβερνήτη, του είπε: «Υπέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα».

Η χθεσινή σύσκεψη του κ. Τσίπρα με την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και τα μηνύματα που απηύθυνε μέσω της ομιλίας του, καταδεικνύουν τη σημασία που δίνει η Αθήνα στη «νευρικότητα» της Αγκυρας, την οποία παρακολουθεί στενά. Παρά τα σημάδια εκτόνωσης της έντασης που κλιμακώθηκε με το επεισόδιο στα Ιμια, υπάρχει η εκτίμηση ότι την τουρκική προκλητικότητα πυροδοτούν μια σειρά από εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, που θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις επιλογές της τουρκικής ηγεσίας και στο μέλλον. Προς τούτο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διατηρείται η κατάσταση επιφυλακής, όσον αφορά την παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή