Κριτική χειρισμών έναντι Αγκυρας από Κίνημα Αλλαγής

Κριτική χειρισμών έναντι Αγκυρας από Κίνημα Αλλαγής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρά μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών περιελάμβανε η ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβούλιου μετά τη χθεσινή, μεγάλης διάρκειας, συνεδρίαση με κύριο «μενού» τα εθνικά θέμα, Ιμια και Μακεδονικό, αλλά και την υπόθεση Νοvartis. Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που «υπέγραφε» προσωπικά η κ. Γεννηματά για την τουρκική προκλητικότητα, το πενταμελές συμβούλιο –υπήρχε η δικαιολογημένη απουσία του Ν. Ανδρουλάκη λόγω προγραμματισμένης αποστολής στο Μεξικό με το Ευρωκοινοβούλιο– άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την αντίδρασή της μετά το παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο στα Ιμια, κατηγορώντας τη για «αδράνεια και χαλαρότητα» που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Το Κίνημα Αλλαγής ζητεί ρητώς την κινητοποίηση της κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο και οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ, ώστε το πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας να «διεθνοποιηθεί» και η φωνή της Ελλάδας να αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή επιρροή. Παράλληλα, υπενθυμίζεται η επίσκεψη Ερντογάν ως χαρακτηριστικό δείγμα της «κυβερνητικής προχειρότητας» που είχε αρνητικές συνέπειες για τα εθνικά συμφέροντα.

Στην κοινή ανακοίνωση που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, αξιοσημείωτη είναι η σαφής διαφοροποίηση μεταξύ των κυβερνητικών χειρισμών και της στρατιωτικής ηγεσίας με τη φράση «Θέλουμε να επισημάνουμε την ψύχραιμη στάση της ηγεσίας και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων». Στο έτερο εθνικό θέμα, της ονομασίας των Σκοπίων, το συμβούλιο απλώς επανέλαβε την ήδη εκπεφρασμένη από την προηγούμενη συνεδρίαση θέση του πως υπάρχει ανάγκη επίλυσης του θέματος στη βάση της σύνθετης ονομασίας, αρκεί να υπάρξει «ενιαία νομικά συνθήκη» που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα.

Καθαρή θέση για Novartis

«Το Κίνημα Αλλαγής ζητεί την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών του σκανδάλου Novartis. Ενός σκανδάλου που έχει πληρωθεί ακριβά από τους Ελληνες». Ξεκινώντας με αυτή τη φράση, ο νέος φορέας δίνει το κεντρικό στίγμα του πως δεν θα ανεχθεί καμία συγκάλυψη της υπόθεσης. Παράλληλα, όπως σημειώνει, δεν θα ανεχθεί και καμία «εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης» με απώτερο σκοπό την «στοχοποίηση πολιτικών προσώπων». Είναι σαφές πως στο κίνημα θεωρούν πως «σκάνδαλο υπάρχει», αλλά αυτό το σκάνδαλο το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση κατά το δοκούν για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό, το κίνημα θα υπερψηφίσει στη Βουλή, όπως έχει προαναγγείλει, την πρόταση προανακριτικής επιτροπής, συμβάλλοντας στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Την ίδια ώρα, ζητεί να καταθέσουν οι τρεις «προστατευόμενοι» μάρτυρες και μάλιστα σε αντιπαράσταση με τα αναφερόμενα από αυτούς πρόσωπα. Το Κίνημα Αλλαγής, όπως ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται με ευκρινή τρόπο στην περίοδο 2004-2009, κατά την οποία «η φαρμακευτική δαπάνη υπερδιπλασιάστηκε», ενώ υπενθυμίζεται για μία ακόμα φορά και η στάση του κυβερνώντος κόμματος το 2010, όταν «πολέμησε» τα «εξυγιαντικά μέτρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή