Χαμηλές οι πωλήσεις για ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων

Χαμηλές οι πωλήσεις για ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλές πωλήσεις καταγράφουν οι συνδέσεις νέας γενιάς στις τηλεπικοινωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρυζωνικές συνδέσεις των 100 Mbps που προσφέρουν οι τρεις πάροχοι μόλις έχουν ξεπεράσει τις εκατό, ενώ ακόμη πιο σπάνιοι είναι οι χρήστες συνδέσεων ταχυτήτων 200 Mbps. Οι τελευταίοι λέγεται ότι μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Ετσι, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της εμπορικής πολιτικής των συνδέσεων τεχνολογίας vectoring, και παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει οι εορτές των Χριστουγέννων, οι πωλήσεις κρατιούνται χαμηλά. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: πρώτον, επειδή οι καταναλωτές είναι διστακτικοί, και δεύτερον, επειδή η κάλυψη (γεωγραφική ή/και πληθυσμιακή) είναι ακόμη χαμηλή.

Το κόστος, αν και παραμένει ένας παράγοντας κρίσιμος σε μια εποχή που το εισόδημα συρρικνώνεται, δεν θεωρείται καθοριστικό στην πιθανή μαζική υιοθέτηση των συγκεκριμένων συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων. Μια σύνδεση στα 100 Mbps κοστίζει, ανάλογα με τον πάροχο, από 40 έως 50 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της τηλεφωνικής που περιλαμβάνει δωρεάν χρόνο ομιλίας (double play). Μια αντίστοιχη σύνδεση που προσφέρει ταχύτητες «μέχρι 24 Mbps» (ADSL) κοστίζει από 20 έως 30 ευρώ. Στην πράξη, οι νέες συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων πωλούνται όσο κόστιζε στο τέλος της περασμένης δεκαετίας το κλασικό πακέτο double play με σύνδεση ADSL.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά είναι ότι η Vodafone δεν έχει φέρει ακόμη εμπορικό πακέτο στα 200 Mbps. Στελέχη της εταιρείας σημειώνουν ότι η ζήτηση των συγκεκριμένων γραμμών είναι ιδιαίτερα χαμηλή για την προσφορά αυτών των πακέτων και θα τα προσφέρει όταν θα υπάρξει ουσιαστική ζήτηση.

Αντίθετα, η χώρα φαίνεται να εισέρχεται στον αστερισμό του VDSL. Με τον όρο αυτό αναφέρεται η γενιά των συνδέσεων που προσφέρει ταχύτητες από 30 έως 50 Mbps και θεωρείται η επόμενη γενιά των συνδέσεων ADSL. Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες (Οκτ. 2016-Σεπτ. 2017) ο ΟΤΕ διέθεσε 110.000 γραμμές VDSL ανεβάζοντας τον αριθμό των συνδέσεων στις 311.000. Παραμένουν όμως σε χαμηλό επίπεδο και μόλις στο 9% του συνόλου των ευρυζωνικών συνδέσεων, που σε ποσοστό 90% βρίσκονται στο επίπεδο της τεχνολογίας ADSL.

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία συνδέσεων VDSL ο ΟΤΕ έχει προβάδισμα, καθώς οι ανταγωνιστές του δεν διαθέτουν σημαντικό όγκο (αποδεσμοποιημένων) γραμμών. Ετσι μεταπωλούν γραμμές του ΟΤΕ, όπως συνέβαινε πριν από το 2007. Συνεπώς, οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ έχουν κάθε λόγο να μετακινηθούν στην αγορά των συνδέσεων vectoring, που προσφέρουν ταχύτητες από 100 Mbps και άνω, δεδομένου ότι θα επενδύσουν σε αυτή την τεχνολογία.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η χώρα απέχει πολύ από την κοινωνία των Gigabit. Πρόκειται για την κοινωνία που διαμορφώνουν συνδέσεις οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι και προσφέρουν ταχύτητες μετάδοσης έως 1000 Mbps ή 1Gbps.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή