Το παρασκήνιο του επεισοδίου στα Ιμια

Το παρασκήνιο του επεισοδίου στα Ιμια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα άγνωστο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στα Ιμια μερικές ώρες πριν από τον εμβολισμό του «Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό, η εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων το βράδυ της Δευτέρας στο πλοίο ανοικτής θάλασσας (ΠΑΘ) «Φούρνοι» του Λιμενικού να μετακινηθεί από την Καλόλιμνο στα Ιμια και η σιγή ασυρμάτου μετά τη σύγκρουση των δύο πλοίων συνθέτουν το παρασκήνιο του «θερμού» επεισοδίου που εκτυλίχθηκε τη νύχτα της Δευτέρας. Οπως καθημερινά από τις αρχές Ιανουαρίου, πλοία του Λιμενικού εκτελούν περιπολίες στην περιοχή των Ιμίων. Tο 060 παρέμενε για λόγους τακτικής μακριά από την οριογραμμή, πιο κοντά στις ακτές της Καλολίμνου.

Πηγή της «Κ» αποκάλυψε ότι το πρωί της Δευτέρας το ΠΑΘ «Φούρνοι» ενεπλάκη σε επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων· ελιγμοί του ελληνικού πλοίου υποχρέωσαν τους Τούρκους ψαράδες να απομακρυνθούν. Το περιστατικό φέρεται να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των γειτόνων, που ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους, διατηρώντας στην περιοχή τρεις ακταιωρούς: το μήκους 88 μέτρων πλοίο «UMUT» και δύο μικρότερες.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας και ενώ το πλοίο βρισκόταν μακριά από τα πλωτά της τουρκικής ακτοφυλακής, από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού δόθηκε εντολή στους κυβερνήτες του σκάφους να μετακινηθούν από τον κόλπο της Καλολίμνου και να βάλουν πλώρη για Ιμια. Η κίνηση θεωρήθηκε επιθετική από τους απέναντι, πυροδοτώντας τα γεγονότα που ακολούθησαν. Το ελληνικό πλοίο ενεπλάκη σε εικονική ναυμαχία με τις τρεις τουρκικές ακταιωρούς, ενώ από τα τουρκικά παράλια έσπευσαν προς ενίσχυση δύο ακόμα πλωτά. Την ίδια στιγμή, από το αρχηγείο του Λιμενικού δόθηκε εντολή να μεταβούν στο σημείο ένα περιπολικό σκάφος από την Κάλυμνο, καθώς και το ΠΑΘ «090 Γαύδος». Μάρτυρας όσων συνέβησαν τη νύχτα της Δευτέρας περιέγραψε στην «Κ» ότι το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου «UMUT» επικέντρωσε την προσοχή του στο «Γαύδος», ενώ τα υπόλοιπα πλωτά ενεπλάκησαν σε μια μεταξύ τους εικονική ναυμαχία.

Το αποτέλεσμα του επεισοδίου γνωστό: το μήκους 88 μέτρων πλοίο εμβόλισε το «Γαύδος» προκαλώντας ζημιές στο πίσω αριστερό μέρος του. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η εντολή για τη μετακίνηση του πλοίου «Φούρνοι» από την Καλόλιμνο στις βραχονησίδες Ιμια δόθηκε από το επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγές του Λιμενικού σχολίαζαν ότι αμέσως μετά τη σύγκρουση υπήρξε σχεδόν ακαριαία αποκλιμάκωση της έντασης. Μάλιστα, όπως καλά ενημερωμένες πηγές σχολίαζαν στην «Κ», τις ώρες που ακολούθησαν το επεισόδιο από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού επικράτησε σιγή ιχθύος. Το «Γαύδος» αποχώρησε από την περιοχή και κατέπλευσε στη Λέρο για έλεγχο, ενώ στο σημείο παρέμειναν τις ώρες που ακολούθησαν η τουρκική ακταιωρός και το ελληνικό ΠΑΘ «060 Φούρνοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή