Τροποποιήσεις στον νόμο περί ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων έργων ανακοίνωσε ο Σπίρτζης

Τροποποιήσεις στον νόμο περί ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων έργων ανακοίνωσε ο Σπίρτζης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροποποιήσεις του νόμου 4412/2016 που αφορά τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών, Υπηρεσιών και Μελετών, με στόχο τις ταχύτερες διαδικασίες στην ανάθεση και εκτέλεση έργων, θα προβεί άμεσα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, όπως ανακοίνωσε σε συνάντηση που είχε χθες με την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας(ΚΕΔΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, ο υπουργός ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, για τις διορθωτικές αυτές παρεμβάσεις του νόμου. Οι αλλαγές αυτές, που η ΚΕΔΕ τονίζει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφορούν την «τροποποίηση παραγράφου του άρθρου 118 περί απευθείας αναθέσεων από ορεινούς και νησιωτικούς δήμους». Ειδικότερα, θα προβλέπεται πως σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρεις υποψηφίους αναδόχους να ενταχθούν στο μητρώο, ο δήμος θα μπορεί να προβεί σε απευθείας ανάθεση έργου, χωρίς να προηγηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής κλήρωσης.

Επίσης ο κ. Σπίρτζης ανάφερε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών δρομολογείται η τροποποίηση άρθρου του Καλλικράτη περί προγραμματικών συμβάσεων, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας συνεργασίας των δήμων με λοιπούς φορείς για την εκτέλεση έργων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εστίασε επίσης στην ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τους δήμους. Ακόμη επισήμανε την έλλειψη προσωπικού και της ελλιπούς κατάρτισης του κυρίως στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, που δυσχεραίνει την προσπάθεια αυτών των ΟΤΑ να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα εκπαιδευτικά σεμινάρια από στελέχη του υπουργείου στο τεχνικό προσωπικό των δήμων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή