Ανασύροντας ένα περιοδικό από τη σκιά

Ανασύροντας ένα περιοδικό από τη σκιά

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω από λίγη καλή θέληση και μια στάλα αποτελεσματικής συνεργασίας. Ακριβώς αυτό συνέβη μεταξύ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και των εκδόσεων Σοκόλη. Η καθηγήτρια Βασιλική Κοντογιάννη, στο πλαίσιο της πρακτικής εργασίας φοιτητών και του Εργαστηρίου Ερευνας για τη Νεοελληνική και τη Συγκριτική Φιλολογία, αποφάσισε να ανασύρει από τη σκιά –ψηφιοποιώντας το– ένα περιοδικό που για 17 χρόνια παρενέβαινε στα γράμματα και στις τέχνες. Το έλεγε, εξάλλου, και το όνομά του: «Γράμματα και Τέχνες».

Το περιοδικό ξεκίνησε το 1982, με εκδότη τον ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας Κ. Γ. Παπαγεωργίου και συντακτική επιτροπή τους Κώστα Γουλιάμο, Αλέξη Ζήρα, Αϊμή Μπακούρου, Κατερίνα Πλασσαρά. Τον Απρίλιο του 1993 (τ. 68), εκδότης κατέστη ο Παναγιώτης Γ. Σοκόλης, με νέα συντακτική επιτροπή τους Αλέξανδρο Αργυρίου, Χριστόφορο Μηλιώνη και Σπύρο Τσακνιά. Τη διεύθυνση διατήρησε μέχρι τέλους, Οκτώβριο του 1999 (τ. 88), ο Κ. Γ. Παπαγεωργίου.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία να γίνει προσβάσιμο στο κοινό ένα περιοδικό που διακρίθηκε από πνεύμα νεωτερισμού και διάθεση εναγκαλισμού όλων των τεχνών. Θυμάμαι τον πατέρα μου σκυμμένο πάνω από τη μονταζιέρα να συνταιριάζει τα άρθρα με πλήθος φωτογραφιών (πορτρέτα, χειρόγραφα, γκραβούρες). Θυμάμαι ακόμα το χαμόγελο ικανοποίησής του στο κλείσιμο κάθε τεύχους», λέει στην «Κ» η Αθηνά Σοκόλη, ενώ, για τη δουλειά που έγινε, η Βασιλική Κοντογιάννη αναφέρει: «Αναζητούμε όλους εκείνους τους δρόμους που προσφέρονται για έρευνα που γίνεται με μόχθο και προσωπική εμπλοκή. Πολλοί από τους Ελληνες επιστήμονες σήμερα, ειδικά στις ανθρωπιστικές σπουδές, οφείλουν να προχωρήσουν έτσι, αλλιώς δεν πρόκειται να προχωρήσουν καθόλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή