Ο καθολικός ιερέας με τα «σκουριασμένα λατινικά»

Ο καθολικός ιερέας με τα «σκουριασμένα λατινικά»

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΝΙΑ

Η Κοπεγχάγη και το μυστικό της ευτυχίας

Σκέφτεται κανείς ότι χρειάζεται αλλαγή τρόπου σκέψης, αλλαγή στις συνήθειες, για να βελτιώσει κανείς την υγεία του. Αλλά πόσο η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις στην Ελλάδα, βοηθούν τον πολίτη να κάνει το βήμα; Η μεγάλη δημοσιότητα που απολαμβάνει η Κοπεγχάγη, με πιο πρόσφατο άρθρο το μεγάλο αφιέρωμα του «Γκάρντιαν» (11.02.18), ως πρωτεύουσα ενός υγιεινού τρόπου ζωής αποκαλύπτει πόσο πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν σε μια πόλη για να εμπνευστεί και ο πολίτης και να αρχίσει να περπατάει, να τρέχει, να κολυμπάει, να κάνει ποδήλατο, να εισπνέει καθαρό αέρα. Εκτός από τις έξυπνες πόλεις, με την ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία του πολίτη, οι υγιείς πόλεις φιλοδοξούν να βοηθήσουν τους κατοίκους απέναντι στους δύο βασικούς εχθρούς της σύγχρονης ζωής: την παχυσαρκία και την κατάθλιψη. Στην Κοπεγχάγη, το ποδήλατο κυριαρχεί παντού, στα κανάλια και στις πισίνες κολυμπούν, το πλούσιο πράσινο διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα δέντρα και η προτροπή είναι «χαρείτε τη ζωή». Αν οι Δανοί εκπαιδευμένοι με αυτόν τον τρόπο απολάμβαναν πιο εύκρατο κλίμα, θα ήταν διαρκώς έξω, καθώς ακόμη και με τις χαμηλές θερμοκρασίες αθλούνται, κινούνται και απολαμβάνουν τη φύση. Παρά τη βελτίωση σε αυτά τα θέματα στις ελληνικές πόλεις, η πραγματικότητα μας δείχνει πως ο μέσος Ελληνας είναι μάλλον μαλθακός και ότι μια έξοδος σε ταβέρνα είναι προτιμότερη από μια βόλτα στη φύση. Αλλά το θέμα είναι ότι οι πόλεις μας είναι προσανατολισμένες στο να αναπαράγουν αυτήν τη νοοτροπία και το βλέπει κανείς ακόμη και σε μικρές πόλεις που θα μπορούσαν πιο εύκολα να καλλιεργήσουν νέα και πιο υγιεινά πρότυπα. Οι εξαιρέσεις σαφώς υπάρχουν και στην Ελλάδα, αλλά ο κανόνας μιλάει για παχυσαρκία και μαλθακότητα. Τελικά, αυτό που διαφημίζει η Κοπεγχάγη δεν είναι μόνον ότι είναι η πρωτεύουσα του υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά και η πρωτεύουσα της ευτυχίας. Μπορεί όλα αυτά να είναι υπερβολικά και αυθαίρετα, αλλά ισχύει πως αντικειμενικά είναι κρίμα με το ωραίο και γλυκό κλίμα της Ελλάδα να μην απολαμβάνουμε στο έπακρο τις δυνατότητες παραγωγής της ευτυχίας. Είναι και θέμα εσωτερικής αρμονίας και προσωπικών ιεραρχήσεων και, παρά το γεγονός ότι στη ζωή όλα χρειάζονται, ο τρόπος της καθημερινής ζωής λέει πολλά για όλους μας.

ΧΑΓΗ

Πρωτότυπος Jan Steen

Αυτό το έργο ζωγραφικής με θέμα τον Σαμψών ανήκει πλέον και επισήμως στην εργογραφία του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Jan Steen (π. 1626-1679). Αυτό έκριναν οι ειδικοί του Μουσείου Mauritshuis στη Χάγη, ανατρέποντας την έως τώρα επικρατούσα άποψη πως επρόκειτο για αντίγραφο που δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα. Το έργο ανήκει στις συλλογές του Βασιλικού Μουσείου Καλών Τεχνών της Αμβέρσας. Περιλαμβάνεται στη νέα έκθεση για τον Jan Steen στο Mauritshuis.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Τέχνη και μόδα

Γυναικεία φορέματα από τα τέλη του 19ου αιώνα συνομιλούν με έργα του Ισπανού ζωγράφου Χοακίν Σορόγια (Joaquin Sorolla, 1863-1923), στην έκθεση «Ο Σορόγια και η μόδα», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης. Είναι μια συνδιοργάνωση με το Μουσείο Σορόγια και παρουσιάζει περίπου 70 έργα του διάσημου Ισπανού ζωγράφου σε συνδυασμό με φορέματα και αξεσουάρ μόδας του 1900. Ο Σορόγια δημιούργησε πολλούς ρομαντικούς πίνακες υψηλής αισθητικής.

ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ

Η ποπ κουλτούρα του 1940

Οι νοσταλγικές εικόνες από αφίσες, διαφημίσεις και εξώφυλλα περιοδικών και βιβλίων τσέπης στις δεκαετίες του ’40 και του ’50 στην Αμερική φέρνουν τώρα στο προσκήνιο το όνομα της όχι τόσο γνωστής Γκλόρια Στολ Καρν, που είχε μεγάλη απήχηση ως εικονογράφος pulp αστυνομικών, ρομάντζων και γυναικείων περιοδικών μετά τον πόλεμο. Το έργο της αποκαλύπτεται σε έκθεση στο Μουσείο του Νόρμαν Ρόκγουελ, του πατέρα της αμερικανικής εικονογράφησης, στο Στόκμπριτζ της Μασαχουσέτης.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ

Ο ψηλότερος πύργος

Το γραφείο του διάσημου αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ (David Chipperfield Architects) κέρδισε τον διαγωνισμό για τον ψηλότερο πύργο στο Αμβούργο, στις όχθες του ποταμού Ελβα. Το Elbtower θα έχει ύψος 230 μέτρα και θα συνομιλεί με την Elbphilharmonie των Ελβετών αρχιτεκτόνων Herzog & de Meuron. To νέο ορόσημο του Αμβούργου, με ιδιαίτερη μορφολογία και γυαλί προηγμένης τεχνολογίας, θα έχει γραφεία, ξενοδοχείο, εστιατόριο, καταστήματα και εκθεσιακούς χώρους.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Μουσική του αρχαίου κόσμου

Eνα ψηφιδωτό δάπεδο από έπαυλη της ελληνιστικής περιόδου έχει μουσικό θέμα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εκθέματα της έκθεσης «Η μουσική στους αρχαίους χρόνους». Η έκθεση εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο CaixaForum της Βαρκελώνης και παρουσιάζει πάνω από 350 έργα τέχνης που προέρχονται από μεγάλα μουσεία του κόσμου, ανάμεσα στα οποία το Λούβρο στο Παρίσι και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονική περίοδο 3.000 ετών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή