Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Τα αποτυπώματα των βανδάλων

Κύριε διευθυντά
Στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων υπάρχει η προτομή του ήρωα αξιωματικού Κώστα Περρίκου, αρχηγού της αντιστασιακής οργανώσεως ΠΕΑΝ, ο οποίος εκτελέστηκε το 1943 από τους Γερμανούς.

Δυστυχώς «άγνωστοι» βεβήλωσαν για πολλοστή φορά το μνημείο, αφαιρώντας τη μεταλλική πλάκα κάτω από την προτομή, στην οποία ήταν γραμμένες οι σχετικές πληροφορίες.  Επίσης, στην πλατεία Αιγύπτου, προς το μέρος της Πατησίων, υπήρχε ένα βάθρο με τη μεταλλική προτομή του ήρωα συνταγματάρχη Δημητρίου Ψαρρού, αρχηγού του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, ο οποίος υπήρξε θύμα του εμφυλίου πολέμου. Δυστυχώς εδώ και τρία χρόνια υπάρχει μόνο το βάθρο.

Το αίτημά μου, όπως και το αίτημα κάθε Ελληνα, προς τους αρμοδίους (περιφέρεια και δήμο) είναι η άμεση ανακατασκευή της πινακίδας και της προτομής. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Ευαγγελος Σπανδαγος

Το γράμμα του νόμου και οι οκτώ Τούρκοι

Κύριε διευθυντά
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει ότι οι οκτώ Τούρκοι φυγάδες αξιωματικοί μπορούν να δικασθούν στη χώρα μας. Είναι το πρώτο λάθος του. Τελευταία μάλιστα συνέδεσε τη δυνατότητα αυτή με αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης προς τη χώρα μας –εάν υποβληθεί– να δικασθούν εδώ στην Αθήνα με βάση πάντα το άρθρ. 8 του Π. Κώδικα. Είναι το δεύτερο λάθος του. Κανένα αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης δεν μπορεί να παραμερίσει, πολύ δε περισσότερο να ανατρέψει τον ισχύοντα στη χώρα μας Ποινικό Κώδικα, ο οποίος λύνει το πρόβλημα με τη σαφήνεια, την καθαρότητα και τη διαύγεια της διατυπώσεως του άρθρου 8, το οποίο ορίζει: «Οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς ανεξάρτητα από τους νόμους του τόπου τέλεσης, για τις εξής πράξεις που τελέσθηκαν στην αλλοδαπή».

α) Εσχάτη προδοσία και προδοσία της χώρας, που στρέφεται κατά του ελληνικού κράτους. στ) Πειρατεία. η) Πράξη δουλεμπορίου. θ) Παράνομο εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.

Ο ποινικός μας κώδικας ακολουθεί τα βασικότερα συστήματα του διεθνούς ποινικού δικαίου που εκφράζονται με τις κάτωθι Αρχές. 1) Αρχή της εδαφικότητος. 2) Αρχή της εθνικότητος του δράστη. 3) Αρχή της προστατευτικότητας και 4) Αρχή της παγκόσμιας δικαιοσύνης. Με την αρχή της παγκόσμιας δικαιοσύνης που παριέχεται στο άρθρ. 8 του Π. Κώδικα μπορεί να δικασθούν από κάθε χώρα τα εγκλήματα της πειρατείας, το δουλεμπόριο και το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και όχι το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας και της προδοσίας της χώρας. Εάν οι Τούρκοι αξιωματικοί κατηγορούνται από την τουρκική πολιτεία για προδοσία της χώρας και για εσχάτη προδοσία αυτή δεν στρέφεται κατά της χώρας μας, ώστε να έχει εφαρμογή το άρθρ. 8 του Π.Κ. Στρέφεται κατά του τουρκικού κράτους και αυτό έχει αποκλειστικώς το δικαίωμα ποινικής τιμωρίας. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να εκχωρηθεί από την Τουρκία στην ελληνική έννομη τάξη και να παραμερισθεί το άρθρ. 8 του Π. Κώδικα.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας»

Καθήκον, ανθρωπιά κόντρα στο ρεύμα

Κύριε διευθυντά
Ζούμε σε μια χώρα όπου κυριαρχούν ο εγωισμός, το συμφέρον, η έλλειψη συλλογικής νοοτροπίας και η εξομοίωση του καλού με το μέτριο, συχνά για μικροπολιτικούς λόγους. Επειδή λοιπόν δεν είναι όλοι ίδιοι, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω για την περίπτωση του πατέρα μου, ο οποίος εισήχθη πρόσφατα με πρόβλημα υγείας και χειρουργήθηκε στην ουρολογική κλινική του Σισμανόγλειου νοσοκομείου.

Δεν είναι μόνο ότι το πρόβλημα απεκατεστάθη γρήγορα, και με ελάχιστη ταλαιπωρία, είναι και ότι όλο το προσωπικό του τμήματος, από τους ιατρούς έως τους ανώνυμους νοσηλευτές, έκανε τη δουλειά του με φροντίδα και ενδιαφέρον αποτελώντας μια καλά συντονισμένη ομάδα. Δεν θα αναφέρω ονόματα, ούτε καν του άξιου υπεύθυνου ιατρού, διότι όσα υπέπεσαν στην αντίληψή μου είτε από άμεση επαφή είτε από διηγήσεις συμπασχόντων ασθενών συμφωνούν ότι πρόκειται για άριστα οργανωμένο τμήμα με ευαισθησία και πλήρη επιστημονική επάρκεια.
Ενα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα, μη συμβιβαζόμενοι με τα εμπόδια που το όποιο σύστημα βάζει εμπρός τους. Ειδικά για τα δημόσια νοσοκομεία, όπου πολλές φορές η καλή διάθεση του προσωπικού συνθλίβεται από τη γραφειοκρατία, τις ελλείψεις ή, απλώς, την αδιαφορία που η επανάληψη φέρνει.

Μαγδα Καραγιαννιδου

«Τι παρέλειψα, κύριε αναγνώστη;»

Κύριε διευθυντά
Για να μην καταχρώμαι τη δεσπόζουσα θέση ημών των δημοσιογράφων, που μας διευκολύνει να ’χουμε τον τελευταίο λόγο, αποφεύγω να απαντώ σε επιστολές αναγνωστών. Υποχρεώνομαι να απαντήσω στην επιστολή του κ. Β. Παπαδημητρίου (Τετάρτη, 14.2) επειδή, αναφερόμενος στο σχόλιό μου για το γκρέμισμα του «Φύλακα» στο Παλαιό Φάληρο (19.1), μου αποδίδει πράγματα που ουδέποτε έγραψα και παραγνωρίζει αυτά που όντως έγραψα.

Διατείνεται ο επιστολογράφος ότι το σχόλιό μου «ενοχοποιεί την Εκκλησία και τη Νέα Δημοκρατία για τη συγκεκριμένη πράξη της βεβήλωσης του συμβολικού έργου τέχνης» και μου καταλογίζει τη φράση (τη θέτει μάλιστα σε εισαγωγικά) «η ηγεσία της Εκκλησίας με τη στάση της και η Νέα Δημοκρατία με τους αδωνοακραίους της τους εμπνέουν στις πράξεις τους», εμπνέουν τους χρυσαυγίτες δηλαδή. Τίποτε τέτοιο δεν έγραψα και τίποτε τέτοιο δεν εννοούσα με αυτά που όντως έγραψα: «Τάχα ο Phylax του Φαλήρου πρόσβαλλε τη χριστιανοσύνη, η οποία, εξαιτίας και της στάσης της ηγεσίας της, κατάντησε να εκπροσωπείται δημοσίως από τους πλέον σκοταδιστές που υπάρχουν στους κόλπους της – περίπου όπως η Ν.Δ. εκπροσωπείται στη δημόσια σκηνή από τους αδωνοακραίους της». Πού η «έμπνευση»;

Με κατηγορεί επίσης ο κ. Παπαδημητρίου ότι «σκόπιμα δεν ανέφερα το κόμμα της Χρυσής Αυγής, που οι δράστες (κατά τον δήμαρχο της περιοχής) εκπροσωπούνται από το κόμμα της Χρυσής Αυγής». Ιδού όμως τι όντως έγραψα: «Το άγαλμα του Κωστή Γεωργίου γκρεμίστηκε. Και δεν το γκρέμισαν οι σφοδροί άνεμοι, αλλά, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης, μασκοφόροι χρυσαυγίτες. Μες στη βαθιά νύχτα, έφτασαν με φορτηγό άνευ πινακίδων, απείλησαν τον καντινιέρη έτσι όπως μόνο αυτοί ξέρουν (έχουν άλλωστε σπουδάσει τον τραμπουκισμό και τα μαχαιρώματα στα βουνά, με θύματά τους αιγοπρόβατα), κι έπειτα έδεσαν με σχοινιά το άγαλμα και το γκρέμισαν. Απλά πράγματα. Ελληνικά. Και χριστιανικά. Ελληνοχριστιανικά με μία λέξη. Δηλαδή χουνταίικα. Διότι ο χρυσαυγίτικος εσμός δεν είναι μόνο φιλοναζιστής. Είναι και φιλοχουντικός. Οι δυνάστες κάθε εθνικότητας είναι το ίνδαλμά τους». Και για χρυσαυγίτες μίλησα λοιπόν και για χρυσαυγίτικο εσμό, φιλοναζιστικό και φιλοχουντικό, και για τραμπούκους εκπαιδευμένους στο μαχαίρωμα αιγοπροβάτων, δηλαδή, και πάλι, χρυσαυγίτες. Τι παρέλειψα;

Παντελης Μπουκαλας

Υδρογονάνθρακες – ήλιος και αέρας

Κύριε διευθυντά
Υδρογόνο + άνθρακας = υδρογονάνθρακας. Ηλιος + αέρας = ζωή.

Οι παραπάνω λέξεις δηλώνουν και τον τρόπο δημιουργίας για ενέργεια, θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια και πολλών άλλων ειδών ενέργειας. Ειδικότερα ο ήλιος και ο αέρας αποτελούν ανεξάντλητες πηγές ενέργειας. Γιατί να ψάχνουμε για εύκολο αλλά συνάμα επικίνδυνο τρόπο παραγωγής (υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο), όταν μπορούμε να έχουμε υγιεινές πηγές ενέργειας;

Στη Δανία και τη Νορβηγία μεγάλο ποσοστό ενέργειας λαμβάνεται από τον αέρα (ανεμομείκτης), γιατί να μην τους μιμηθούμε;

ΚωνσταντΙνος Λ. Μπουραντας, Καθηγητής Παθολογίας και Αιματολογίας

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ