Αναβάθμιση της Ελλάδας σε Β με θετική προοπτική από τον οίκο Fitch

Αναβάθμιση της Ελλάδας σε Β με θετική προοπτική από τον οίκο Fitch

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από Β- σε Β με θετική προοπτική.

Ο Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα βελτιωθεί, βασιζόμενη στη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ, τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, το ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων της γενικής κυβέρνησης και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν, για να εφαρμοσθούν έως το 2020.

Οι προσδοκίες μίας ομαλής ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος περιορίζει τους κινδύνους ότι η οικονομική ανάκαμψη θα υπονομευθεί από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή από τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει ο οίκος.

«Η θετική αξιολόγηση αντανακλά την προσδοκία του Fitch ότι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί επίσης χωρίς τη δημιουργία αστάθειας έως τον Αύγουστο του 2018 και ότι το Eurogroup θα δώσει σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα το 2018», σημειώνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

«Θεωρούμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτές της θα έχουν ως στόχο μία υβριδική "καθαρή" έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, η οποία θεωρούμε ότι δεν θα περιλαμβάνει μία προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους πολιτικής», προσθέτει ο οίκος. «Κατά την άποψή μας, τμήματα του πακέτου μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να υπόκεινται σε όρους που είναι πιθανόν να επικεντρώνονται στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και έχουν νομοθετηθεί για να ισχύσουν μετά τον Αύγουστο του 2018», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να μετατοπίζουν την εστίασή τους αναφορικά με τους όρους πολιτικής για την Ελλάδα από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους στη σύνδεσή τους με τη μεσοπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ, σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή