Κριστίν Λαγκάρντ: Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται, αλλά απειλείται από γεωπολιτικούς κινδύνους

Κριστίν Λαγκάρντ: Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται, αλλά απειλείται από γεωπολιτικούς κινδύνους

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για περικοπές φόρων ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων επέκρινε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ωστόσο δήλωσε ικανοποιημένη από την παγκόσμια εικόνα της οικονομίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της για τους κινδύνους από πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Μιλώντας χθες το βράδυ στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι 120 από τις 189 χώρες-μέλη του ΔΝΤ βρίσκονται σε φάση οικονομικής ανάπτυξης, ανέδειξε ωστόσο τον κίνδυνο εκτροχιασμού της θετικής πορείας εξαιτίας γεωπολιτικών εξελίξεων. "Υπάρχουν προβλήματα σε πολλά σημεία του πλανήτη", δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Μέση Ανατολή, στην κορεατική χερσόνησο, αλλά και στις κυβερνοαπειλές.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις περικοπές φόρων που αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, σε μια σπάνια δημόσια αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, τόνισε ότι "το δημόσιο χρήμα είναι απαραίτητο" και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού. "Αν και η επίδραση του Νόμου που πέρασε τον περασμένο Δεκέμβριο είναι ακόμη στην αρχή, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση και πληθωρισμό, ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει και σε καταβολή υψηλότερων μισθών", δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένας ανταγωνισμός προς τα κάτω, με άλλες χώρες να επιλέγουν αντίστοιχες πολιτικές και τελικά να απειλούνται οι δημόσιες επενδύσεις σε τομείς όπως η παιδεία, η άμυνα και η υγεία. "Το δημόσιο χρήμα είναι απαραίτητο. Ο ανταγωνισμός προς τα κάτω δεν ενισχύει αυτές τις επενδύσεις και δεν βοηθάει το εργατικό δυναμικό και τις κοινωνίες να προετοιμαστούν για την νέα οικονομία του αύριο", δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή