Ο ΔΗΚΤΗΣ (18/02/18)

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Shell και ΔΕΠΑ δεν συμφωνούν στο τίμημα εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής

Μεγάλη απόσταση ως προς το τίμημα εξαγοράς του ποσοστού της Shell (49%) στην ΕΠΑ Αττικής φαίνεται ότι χωρίζει την πολυεθνική και τη ΔΕΠΑ. Οι σύμβουλοι των δύο εταιρειών που έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, και συγκεκριμένα η Rothschild για λογαριασμό της ΔΕΠΑ και η Lazard για λογαριασμό της Shell, δεν τα βρίσκουν στην τιμή, λένε οι γνωρίζοντες. Η Rothschild φέρεται να αποτιμά το 49% της ΕΠΑ Αττικής και το μάνατζμεντ το οποίο ασκεί η Shell περί τα 150 εκατ. ευρώ. Η Lazard από την άλλη καταλήγει σε ένα ποσό που σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ, πιθανότατα γιατί σε αυτό συμπεριλαμβάνει και την αποζημίωση που διεκδικεί η Shell για την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος στη λιανική αγορά φυσικού αερίου στη γεωγραφική περιοχή της Αττικής. Η συγκεκριμένη αξίωση, ωστόσο, δεν αφορά τη ΔΕΠΑ, η οποία επίσης ως μέτοχος της ΕΠΑ απώλεσε το μονοπωλιακό δικαίωμά της, αλλά το ελληνικό Δημόσιο, γι’ αυτό και η διοίκηση της ΔΕΠΑ αρνείται να μπει σε τέτοια συζήτηση. Προς άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει ως προς την αποτίμηση της αξίας της ΕΠΑ Αττικής, οι δύο εταιρείες φέρεται να έχουν αποφασίσει στην από κοινού πρόσληψη ενός τρίτου συμβούλου σε ρόλο επιδιαιτητή για να δώσει τη δική του εκτίμηση.

Η διοίκηση συστημικής τράπεζας πρότεινε στην ΤτΕ να επιβληθεί προμήθεια όταν κάποιος κάνει κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου. Παλαιότερα, υπήρχαν τέτοιες προμήθειες, αλλά κάποια στιγμή καταργήθηκαν και ενσωματώθηκαν στο επιτόκιο που έδιναν οι τράπεζες για καταθέσεις. Δηλαδή, αντί προμήθειας έδιναν ένα μικρότερο επιτόκιο στους καταθέτες.

Τώρα που τα επιτόκια είναι μηδενικά, δεν μπορούν να τα μειώσουν περαιτέρω. Ετσι η διοίκηση της εν λόγω τράπεζας έριξε την ιδέα να επαναφέρει η ΤτΕ, με πράξη διοικητή, την προμήθεια. Η πρόταση έγινε παρουσία των διοικήσεων και των άλλων τραπεζών, οι οποίες την απέρριψαν μετ’ επαίνων και με τον κόσμιο τρόπο συμπεριφοράς που συνήθως χαρακτηρίζει τέτοιες συναθροίσεις. Προφανώς, όλες οι τράπεζες έχουν αρκετά προβλήματα για να προσθέσουν ακόμη ένα. Ειδικά στο θέμα των καταθέσεων κι ενώ εξακολουθούν να είναι σε ισχύ τα capital controls.

UBS: Συγκρατημένη αισιοδοξία τραπεζών για τα stress tests

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι επιτελείς των εγχώριων τραπεζών σε συνάντηση που είχαν με την UBS στο πλαίσιο του συνεδρίου CEEMEA & Italian Financials Conference, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο. Οπως αναφέρει σε σημείωμά της η UBS, οι τράπεζες επιβεβαίωσαν πως τα μακροοικονομικά σενάρια του stress test είναι καλύτερα από όσο φοβούνταν και πως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερα από αυτά που οι τράπεζες «έτρεξαν» στα μοντέλα τους για εσωτερικούς σκοπούς. Η UBS εκτιμά πως σε αυτήν τη φάση καμία από τις τράπεζες δεν αναμένει αποτέλεσμα από το stress test που θα οδηγήσει σε άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Σημειώνει επίσης ότι η σταδιακή ενσωμάτωση –σε βάθος 5ετίας– της επίπτωσης από την υιοθέτηση του IFRS9 αποτελεί κίνητρο για την αύξηση των προβλέψεων για τα NPEs.

Με αξία άνω του 1 δισ. μόνο 14 εισηγμένες

Mόνο 14 εισηγμένες σε σύνολο 195 εταιρειών συγκαταλέγονται στις επιχειρήσεις με ελάχιστη χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης για τις 14 εισηγμένες ανέρχεται στα 40,78 δισ. ευρώ και καλύπτουν το 72% της σημερινής συνολικής αξίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών που με βάση το χθεσινό κλείσιμο διαμορφώνεται στα 56,98 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 30,8% του ΑΕΠ της χώρας το 2017. Οι 14 εταιρείες απορροφούν σχεδόν το 90% με 95% των ημερήσιων συναλλαγών των ξένων χαρτοφυλακίων, με τις 4 εξ αυτών να αποτελούν τις συστημικές τράπεζες και τις υπόλοιπες 10 να είναι οι εμποροβιομηχανικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Coca-Cola HBC με αξία 9,98 δισ. ευρώ και στην τελευταία συναντάμε τη Folli Follie Group με κεφαλαιοποίηση 1,21 δισ. ευρώ. Υποψήφια για να ανέβει στην υψηλή κατηγορία του 1 δισ. ευρώ είναι η Grivalia με σημερινή αξία 943 εκατ. ευρώ.

Ανεφάρμοστο το σχέδιο Καμμένου για τα κόκκινα δάνεια στρατιωτικών
 

Εκείνο το φοβερό σχέδιο του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου να εξαγοράσουν τα ασφαλιστικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων κόκκινα δάνεια στρατιωτικών φαίνεται πως δεν έχει καμία τύχη. Αρχικά έστειλε την πρότασή του στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η οποία του απάντησε το προφανές, ότι δηλαδή είναι αναρμόδια, αφού τα δάνεια τα δίνουν οι τράπεζες και όχι ο φορέας εκπροσώπησής τους. Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στις τράπεζες, οι οποίες παρέπεμψαν το θέμα στις νομικές υπηρεσίες τους. Εκεί κάπου το όνειρο έσβησε. Οι νομικοί απάντησαν πως οι τράπεζες αν θέλουν να πουλήσουν δάνεια πρέπει να κάνουν διαγωνισμό. Δεν πουλάνε δηλαδή «στο μιλητό» ακόμη και αν ο συνομιλητής τους είναι δημόσιος φορέας. Επίσης, τα πακέτα των προς πώληση δανείων διαμορφώνονται όχι με βάση την επαγγελματική ιδιότητα του δανειολήπτη, αλλά με στόχο να εισπράξει η τράπεζα το υψηλότερο δυνατό τίμημα. Εγκριτος δε νομικός, πανεπιστημιακός και πολιτειακός παράγων είπε πως, εάν γίνει, θα είναι καραμπινάτη περίπτωση κρατικής ενίσχυσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή