Ενεργειακά έργα με ελληνική σφραγίδα σε όλο τον κόσμο

Ενεργειακά έργα με ελληνική σφραγίδα σε όλο τον κόσμο

5' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας υλοποιήσει περισσότερα από 850, μεγάλα και μικρότερα, ενεργειακά έργα σε 65 χώρες σε όλο τον κόσμο και υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της στα χρόνια της κρίσης –κυρίως με εξαγωγές–, η Metron Energy Applications δεν είναι μόνο μια ελληνική εταιρεία που κατάφερε να διακριθεί κόντρα στο ρεύμα με όπλο την τεχνογνωσία, αλλά αποτελεί και μια όαση για την απασχόληση υψηλής κατάρτισης επιστημονικού προσωπικού.

Σε σύνολο 240 εργαζομένων στην εταιρεία, οι 95 είναι μηχανικοί –μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, χημικοί, πολιτικοί μηχανικοί– και μαζί με το υψηλής εξειδίκευσης τεχνικό προσωπικό, σχεδιάζουν, κατασκευάζουν, ελέγχουν και παραδίδουν με το κλειδί στο χέρι σύνθετα ενεργειακά έργα σε όλη την υφήλιο. Από εγκαταστάσεις αποθήκευσης, φόρτωσης και διακίνησης καυσίμων μέχρι δεξαμενές αεροπορικών καυσίμων, και από σταθμούς και μονάδες μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου και πετρελαίου μέχρι μονάδες βιομηχανικής επεξεργασίας νερού, καθώς και μονάδες τεχνολογίας περιβαλλοντικής προστασίας.

Ξεκίνημα το 1997

Το ξεκίνημα της Metron έγινε το 1997, όταν ο Νίκος Παπουτσής και ο Κώστας Αλεξανδρίδης δημιούργησαν την εταιρεία με αντικείμενο την αντιπροσωπεία οίκων του εξωτερικού και το εμπόριο οργάνων μέτρησης και άλλου εξοπλισμού για βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Με σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού στην Ελλάδα και στην Αγγλία, όπου και εργάστηκε για 4 χρόνια, ο κ. Παπουτσής επέστρεψε στη χώρα και εργάστηκε στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Εκεί αναγνώρισε τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονταν στον χώρο της ενέργειας. Από το ξεκίνημα της εταιρείας ο κ. Παπουτσής είχε όραμα τη δημιουργία μιας επιχείρησης που αντί να εισάγει έτοιμες μονάδες από το εξωτερικό, να τις κατασκευάζει η ίδια. Το 2006, ο έλεγχος της εταιρείας πέρασε στον κ. Παπουτσή –που σήμερα κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου– μαζί με τους συνεργάτες του κ. Νίκο Αναγνωστόπουλο και κ. Γιάννη Βάλλιο.

Ενεργειακά έργα με ελληνική σφραγίδα  σε όλο τον κόσμο-1

Oι εγκαταστάσεις της Metron έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς από κολοσσούς του ενεργειακού κλάδου.

Η χρυσή εποχή

Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων στη χώρα έδωσαν τη δυνατότητα στη Metron να αναπτυχθεί δυναμικά. Το 1998 εξασφάλισε το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο, το οποίο τοποθέτησε τις βάσεις για τη μετέπειτα ανάπτυξή της: ανάλαβε την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων φόρτωσης βυτιοφόρων στον Ασπρόπυργο και στη Θεσσαλονίκη για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Το 2000 υλοποίησε τα πρώτα έργα τεχνολογίας προστασίας περιβάλλοντος αναλαμβάνοντας τη μελέτη και κατασκευή μονάδων ανάκτησης υδρογονανθράκων, σε εγκαταστάσεις εταιρειών εμπορίας καυσίμων, όπως η Cyclon, η Motor Oil, η Jet Oil κ.ά., καθώς και την κατασκευή σταθμών μέτρησης και ρύθμισης για τα δίκτυα υψηλής, μέσης και χαμηλής πίεσης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς και Διανομής Φυσικού Αερίου για λογαριασμό της ΔΕΣΦΑ και εταιρειών διανομής. Ετος-σταθμό στην εξέλιξη της Metron αποτέλεσε το 2002, όταν ανέλαβε το έργο αναβάθμισης –μελέτη, προμήθεια και κατασκευή– των εγκαταστάσεων φόρτωσης καυσίμων στο Πόρτλαντ της Αγγλίας. Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, το έργο στην Αγγλία αποτέλεσε κομβικό σημείο για την εταιρεία, καθώς ομάδα μηχανικών της εγκαταστάθηκε για περισσότερο από δύο χρόνια στο Πόρτλαντ αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες για την εκτέλεση έργων εκτός της χώρας.

Το επόμενο μεγάλο βήμα πραγματοποιήθηκε το 2004 όταν η εταιρεία μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητη έκταση στη Μαγούλα Αττικής και ανεγέρθηκαν οι βιομηχανικές της εγκαταστάσεις, αναλαμβάνοντας παράλληλα έργα υψηλών απαιτήσεων μηχανολογικής κατασκευής και επιπέδου ποιοτικού ελέγχου, όπως ο διασυνοριακός μετρητικός σταθμός της Νορβηγίας.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αρχικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τα κτίρια γραφείων επεκτάθηκαν με την απόκτηση γειτονικών εκτάσεων. Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις της Metron έχουν περάσει επιτυχώς την αναλυτική αξιολόγηση των πλέον απαιτητικών πελατών, όπως η ADNOC, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αμπου Ντάμπι, η PDO, αντίστοιχη κρατική εταιρεία του Ομάν, η KOC του Κουβέιτ κ.ά.

Ενεργειακά έργα με ελληνική σφραγίδα  σε όλο τον κόσμο-2

Σταδιακά η εταιρεία ενίσχυσε δραστικά την παρουσία της στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας έργα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στην Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία και την Αμερική, ενώ με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της προχώρησε το 2013 στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στο Ντουμπάι αποκτώντας μόνιμη παρουσία στο κομβικό σημείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ανάληψη έργων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το 2015 ιδρύονται και στελεχώνονται με Ελληνες μηχανικούς εταιρείες στο Μουσκάτ (Ομάν) και στην Ακρα (Γκάνα) και ξεκινούν οι ενέργειες για το επικείμενο στρατηγικό άνοιγμα της εταιρείας στην Πόλη του Μεξικού και στην Κολομβία, καθώς και στο Μπανγκλαντές, αναλαμβάνοντας έργα στην περιοχή.

Μετατρέποντας το «brain drain» σε «brain gain»

Το 2016 οι εργασίες της Metron στο εξωτερικό ανήλθαν στο 88% του κύκλου εργασιών, ενώ το 2017 ξεπέρασαν το 60% έναντι μόλις 9% το 2004. Την εφετινή χρονιά, με βάση τις συμβάσεις που ήδη εκτελεί, ο κύκλος εργασιών της αναμένεται να ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ. Σήμερα οι εγκαταστάσεις της Metron καταλαμβάνουν έκταση πάνω από 40 στρέμματα στη Μαγούλα περιλαμβάνοντας βιομηχανικές μονάδες και κτίρια γραφείων συνολικού εμβαδού 10.000 τ.μ., επένδυση σχεδόν 10 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2004-2014. Σε εξέλιξη βρίσκεται νέο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή νέας βιομηχανικής μονάδας 3.500 τ.μ., την αγορά ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, σύγχρονα μεταφορικά μέσα και την αναβάθμιση του εξοπλισμού πληροφορικής και δικτύων.

Ενεργειακά έργα με ελληνική σφραγίδα  σε όλο τον κόσμο-3

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Energy Applications, κ. Νίκος Παπουτσής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Metron, μιλώντας στην «Κ», υπογραμμίζει ότι η εξωστρέφεια αποτελεί το οξυγόνο για την ανάπτυξη της εταιρείας και σημειώνει ότι στο πλαίσιο αυτό, και πέραν των θυγατρικών, έχει ενισχύσει την παρουσία της στο εξωτερικό με νέα γραφεία και συνεργασίες σε διάφορες περιοχές όπως στο Τέξας των ΗΠΑ, την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Σρι Λάνκα, το Ιράκ, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, το Ιράν, τη Ρωσία, κ.ά. Οπως τονίζει, η εταιρεία είναι η τεχνογνωσία των ανθρώπων της. «Παρά τα 21 χρόνια λειτουργίας μας, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι μόνο 37 έτη. Είμαι πολύ χαρούμενος, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, που μπορούμε να απασχολούμε υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, δημιουργώντας σχετικές θέσεις εργασίας. Σε μια συγκυρία όπου σημειώνονται μεγάλες εκροές Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, το αποκαλούμενο “brain drain”, η Metron αγωνίζεται και συνεισφέρει στο επιθυμητό “brain gain”». Σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς στόχους για το μέλλον, ο κ. Παπουτσής σημειώνει την τεχνογνωσία, «επενδύουμε σε ανθρώπους, συστήματα, στην έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να καταστήσουμε την εταιρεία μας μοχλό στην εξεύρεση κατάλληλων τεχνικών λύσεων υψηλής πιστότητας για τους πελάτες μας», τη διαρκή βελτίωση της εταιρικής λειτουργίας, «ώστε εκτός από αποτελεσματικοί να παραμένουμε και αποδοτικοί», την ενίσχυση των πωλήσεων με νέους τύπους προϊόντων σε νέες αγορές «όπως των τεχνολογιών διαχείρισης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και υγραερίου (LPG), της ναυτιλίας, του ατμού (λέβητες) αλλά και ενισχύοντας τη διεθνή μας παρουσία, διευρύνοντας το δίκτυο επαφών μας σε νέες γεωγραφικές περιοχές», τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας «ώστε η εταιρεία μας όχι μόνο να λειτουργεί σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, αλλά και να παρέχει τις συνθήκες όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν κίνητρα αλλά και διάθεση για προσφορά», και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή