Κάλαμος και Κουδούνης ζητούν 41,7 εκατ. δολάρια από την Exin

Κάλαμος και Κουδούνης ζητούν 41,7 εκατ. δολάρια από την Exin

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφειλές 41,7 εκατ. δολαρίων, που χορηγήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, μέσω οκτώ διαδοχικών δανειακών συμβάσεων, εν μέσω της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, διεκδικούν οι κ. Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης από την Exin με την αγωγή που κατέθεσαν στις 6 Φεβρουαρίου.

Η αγωγή, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύει η Οικονομική «Κ», σηματοδοτεί το τέλος στις σχέσεις των τριών εταίρων, οι οποίοι από κοινού διεκδίκησαν την εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, και με βάση όλες τις ενδείξεις σηματοδοτεί, ουσιαστικά, και το τέλος της συμφωνίας για τη μεταβίβαση της εταιρείας στην Exin Financial Services Holdings B.V. Με βάση το περιεχόμενο της αγωγής, τα δάνεια χορηγήθηκαν «για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς», μεταξύ των οποίων «η αγορά του 51% των μετοχών μιας εταιρικής οντότητας», που αναφέρεται ως εταιρεία «Υ», αλλά δεν κατονομάζεται. Ούτε, όμως, από το περιεχόμενο ούτε από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι αυτά τα δάνεια δόθηκαν για την κάλυψη εγγυητικής επιστολής για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, την οποία η Exin διεκδίκησε έναντι 718,3 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη δανειακή σύμβαση μεταξύ του Τζον Κάλαμος και του επικεφαλής της Exin Ματ Φέρφιλντ τοποθετείται στις 26 Φεβρουαρίου 2016, όταν ο πρώτος χορηγεί στον επικεφαλής της Exin δάνειο 15 εκατ. δολαρίων. Η περίοδος αποπληρωμής είναι βραχύβια – συγκεκριμένα, η 26η Αυγούστου του ιδίου έτους. Ετσι, η αποπληρωμή μετατίθεται με νέα συμφωνία για τις 31 Οκτωβρίου.

Η περίοδος συμπίπτει με την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, με συμβούλους την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley, οι διερευνητικές επαφές των οποίων έχουν καταλήξει σε 19 πιθανούς υποψήφιους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η Exin. Ηταν τότε που ο Ματ Φέρφιλντ, με όχημα την Exin Re, ανακοινώνει την πρόθεσή του να επενδύσει περίπου 1 δισ. ευρώ χρηματοδοτώντας ευρύ σχέδιο εξαγορών, υπό την ομπρέλα ενός νεοπαγούς εταιρικού σχήματος, του ομίλου Exin.

Στις 30 Νοεμβρίου 2016 (δηλαδή έναν μήνα μετά την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης), ο Calamos χορηγεί νέο δάνειο 15 εκατ. δολαρίων στον Ματ Φέρφιλντ, και οι συνολικές οφειλές φθάνουν ήδη τα 30 εκατ. δολάρια. Η Exin, μέσω της νέας σύμβασης που υπογράφει, αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει οικονομικά στοιχεία τόσο για την ίδια όσο και για την «Υ», αλλά και να αποδίδει στον Calamos όλους τους τόκους, τα μερίσματα και τα λοιπά εισπραττόμενα ποσά από την επένδυση στην «Υ». Σε περίπτωση υπερημερίας, το επιτόκιο θα αυξάνεται από 8% σε 12%, ενώ απαράβατος όρος που ενισχύει τα δικαιώματα του Calamos είναι ότι ο δανειζόμενος, δηλαδή η Exin και ο εγγυητής, δηλαδή ο Ματ Φέρφιλντ, παραιτούνται από κάθε δικαίωμα προστασίας, ανταγωγής, ανταπαίτησης και συμψηφισμού.

Η επέκταση των συμβάσεων με νέα δάνεια έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2017 υποβάλλονται οι μη δεσμευτικές προσφορές και, σύμφωνα με πηγές από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, είναι προφανές ότι τα δάνεια εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας των Κάλαμος και Φέρφιλντ για τη συμμετοχή της Exin στον διαγωνισμό, που γίνεται με τη στήριξη των κεφαλαίων του Calamos. Εναν μήνα μετά, η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αναδεικνύει τέσσερις βασικούς διεκδικητές, μεταξύ των οποίων η Exin, η οποία τελικώς αναδεικνύεται προτιμητέος επενδυτής τον Ιούνιο του 2017.

Η συνεχής ανανέωση των συμβάσεων με νέα δάνεια μικρότερων ποσών (5 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο του 2017, 3 εκατ. δολάρια τον Ιούνιο και 2 εκατ. τον Ιούλιο) σταμάτησε, ουσιαστικά, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όταν Κάλαμος και Κουδούνης ζητούν από την Exin εξασφαλίσεις και αναλυτικά στοιχεία για τον ίδιο και τις εταιρείες του, τα οποία ο κ. Φέρφιλντ, σύμφωνα με την αγωγή, δεν παρείχε ποτέ. Οι δύο αντίδικοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι Ελληνοαμερικανοί επενδυτές δανειοδοτούσαν την Exin για μια εξαγορά και για την κάλυψη των δαπανών που σχετίζονταν με τον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής, και σταμάτησαν τη χρηματοδότηση το φθινόπωρο, όταν διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να βρει τα κεφάλαια για την εξαγορά της εταιρείας.

Ο γρίφος σχετικά με την εγγυητική επιστολή

Παρά τις φήμες ότι το ποσό των 41,7 εκατ. δολαρίων που διεκδικούν οι Κάλαμος και Κουδούνης από την Exin αποτελεί την εγγυητική επιστολή για την Εθνική Ασφαλιστική, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την αγωγή που κατέθεσαν. Εξάλλου, μια εγγυητική επιστολή για συμφωνία εξαγοράς της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να καλύπτει τουλάχιστον το 10% του τιμήματος. Σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση εμπλοκή στη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Exin δεν κατέθεσε εγγυητική αλλά δεσμευτική επιστολή.

Από την αγωγή φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ποσά που δόθηκαν ήταν 30 εκατ. δολάρια, με δύο δανειακές συμβάσεις, τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή πριν και κατά το αρχικό στάδιο του διαγωνισμού για την Εθνική Ασφαλιστική. Εν συνεχεία, με τις επόμενες δανειακές συμβάσεις χορηγούνται από τον Κάλαμος στην Exin μικρότερα ποσά –κάποια από αυτά της τάξεως των 300.000 δολαρίων–, ενώ μία από τις οκτώ συνολικά συμβάσεις φαίνεται να αφορά τόκους των δανείων που κεφαλαιοποιήθηκαν.
 

Στην όγδοη και τελευταία δανειακή σύμβαση, τον Οκτώβριο του 2017, ο Κάλαμος ζητεί και παίρνει πλέον από την Εxin ενέχυρα και ειδικότερα την παραχώρηση κατά προτεραιότητα κάθε τίτλου και δικαιώματος, υφιστάμενου ή μελλοντικού, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Y», μαζί με κάθε έσοδο, χρηματορροές, κέρδη και ρευστότητα που προέρχεται από αυτήν. Επίσης, η Exin δεσμεύεται να παρέχει πληροφορίες και χρηματοοικονομικά στοιχεία για την ίδια και την «Υ». Ωστόσο, σύμφωνα με την αγωγή, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των Κάλαμος και Κουδούνη, για την παροχή τέτοιων στοιχείων η Exin δεν ανταποκρίθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή