Το μεγάλο πολιτικό ρίσκο με την Προανακριτική

Το μεγάλο πολιτικό ρίσκο με την Προανακριτική

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη εκτοξεύεται το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Novartis, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς σημειώνεται κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εισέρχεται σε ιδιαίτερα λεπτή φάση.

Η κυβέρνηση πήρε το μεγάλο ρίσκο να ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής για δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, και πλέον για τις επόμενες εβδομάδες η πολιτική ζωή θα κινείται στον αστερισμό της Νοvartis: κάποιες σκέψεις που υπήρχαν στον κεντρικό κυβερνητικό πυρήνα η Προανακριτική να πραγματοποιήσει δύο ή τρεις συνεδριάσεις, να αποφανθεί αποκλειστικά επί της παραγραφής και να αναπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, φαίνεται ότι χάνουν έδαφος. Και τούτο, διότι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των εμπλεκομένων, θα ήταν οξύτατες, με επίκεντρο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει πολιτικούς και κόμματα σε ομηρία, αλλά και ευάλωτους σε επιλεκτικές «διαρροές» από τη συνέχιση της δικαστικής έρευνας. Ετσι, ως πιθανότερο σενάριο εμφανίζεται η Προανακριτική να συνεδριάσει για μερικές εβδομάδες, με κλήτευση μαρτύρων, μπαίνοντας και στην ουσία της υπόθεσης, και στη συνέχεια η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Oμως, η συγκεκριμένη επιλογή εμπεριέχει πολλαπλούς κινδύνους για την κυβέρνηση:

Πρώτον, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, με τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας είχε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επιτύχει να «σπάσει» το σχεδόν γενικευμένο αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Το Ποτάμι και μια σειρά από προβεβλημένα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου, εμφανίζονταν να κινούνται πλησιέστερα στις κυβερνητικές θέσεις, απ’ ό,τι προς τη Ν.Δ. Ομως, με τη σύσταση της Προανακριτικής το αντιπολιτευτικό μέτωπο επανασυγκροτείται, καθώς Πειραιώς και Χαρ. Τρικούπη θα στηρίξουν μέχρι τέλους τα στελέχη τους, υιοθετώντας πολεμική ρητορική κατά της κυβέρνησης.

Επίσης, η συγκρότηση της Προανακριτικής αναστέλλει άλλους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που είχαν στόχο τη δημιουργία όρων ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος. Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί τη δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών, εκτιμώντας πως θα ασκήσει πίεση στη Ν.Δ. και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις συγκλίσεων με το Κίνημα Αλλαγής. Ομως, είναι προφανές πως η συνταγματική αναθεώρηση, που κατ’ εξοχήν αποτελεί πεδίο αναζήτησης συναινέσεων, δεν μπορεί να δρομολογηθεί εν μέσω του σκηνικού ακραίας πόλωσης που πυροδοτεί η Προανακριτική.

Τέλος, το σκηνικό ακραίας πολιτικής έντασης, έως και αστάθειας, έχει επίπτωση και στη διεθνή εικόνα της χώρας, καθώς και στην οικονομία, όπως καταδεικνύει η ανοδική πορεία της απόδοσης του ελληνικού επταετούς ομολόγου. Oπως αναγνωρίζεται, η παράταση του υφιστάμενου σκηνικού υπονομεύει τον στόχο για αυτόνομο δανεισμό από τις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, τον προσεχή Αύγουστο.

Η στάση της Ν.Δ.

Τέλος, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να προσμετρήσει και την «ομογενοποιημένη» στάση της Ν.Δ. στην υπόθεση της Novartis. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, με την άμεση αποπομπή του κ. Ευ. Αντώναρου, έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί παραφωνίες όσο το θέμα παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Επίσης, η ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στην Κ.Ο., αλλά και η μήνυση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατά του κ. Τσίπρα, δείχνει πως είναι αποφασισμένος να σηκώσει το γάντι που πέταξε η κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο, και καθώς το αίτημα στην ψηφοφορία για την Προανακριτική να υπάρξει μία και μόνο κάλπη για όλα τα πολιτικά πρόσωπα απορρίφθηκε από την κυβέρνηση –με απόφαση της ελεγχόμενης από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διάσκεψης των προέδρων στη Βουλή–, το πιθανότερο είναι η Ν.Δ., που βεβαίως θα μετάσχει στη συζήτηση, να απόσχει όταν έλθει η ώρα της ψήφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή