Υπόθεση Novartis: Ακολουθούν τον μίτο των offshore

Υπόθεση Novartis: Ακολουθούν τον μίτο των offshore

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συνεχίζεται η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τις εταιρείες «μυστήριο» που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis. Πρόκειται για μία τουλάχιστον υπεράκτια εταιρεία με έδρα τον Παναμά (συγκαταλέγεται στη λίστα των Panama Papers, όπως αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή), καθώς και μία ακόμα εταιρεία διαχείρισης ακινήτων με έδρα τη Λευκωσία.

Οι δύο εταιρείες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των εισαγγελέων ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε σε σπίτια υπόπτων και τις κατασχέσεις εγγράφων στα οποία αναγράφονταν οι επωνυμίες τους. Σκοπός των εισαγγελέων είναι να διαπιστώσουν εάν και πώς οι εταιρείες συνδέονται με την υπόθεση Novartis και να ελεγχθεί εάν μέσω αυτών διακινήθηκε μέρος από τα «μαύρα» χρήματα που η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να κατέβαλε σε γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η αγορά μεταλλείου

Την Τρίτη κλήθηκε να καταθέσει εκ νέου ενώπιον των εισαγγελέων, για δεύτερη φορά στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ο εκπρόσωπος κυπριακής εταιρείας που συστήθηκε με –αρχικό– σκοπό τη δραστηριοποίησή της στο real estate. Προ ετών, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά μεταλλείου στην Πελοπόννησο και το προσύμφωνο της αγοραπωλησίας βρέθηκε στην κατοχή ενός πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου, στον οποίο κάνει αναφορά σε κατάθεσή του ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πριν από περίπου έναν μήνα και προτού ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβαστεί στη Βουλή, οι εισαγγελείς Διαφθοράς πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του και κατέσχεσαν τα έγγραφα από το προσωπικό του αρχείο. Μεταξύ αυτών και το προσύμφωνο αγοράς του ορυχείου λιγνίτη. Στην πρώτη του κατάθεση στην εισαγγελία (Δεκέμβριος 2017), ο εκπρόσωπος της εταιρείας είχε δηλώσει άγνοια όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα «πώς εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας είχαν βρεθεί στο αρχείο του πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου» και είχε υποδείξει ως πραγματικό ιδιοκτήτη της εταιρείας έναν νομικό, υπάλληλο δικηγορικού γραφείου με έδρα την Κύπρο.

Τα ίδια φέρεται να επανέλαβε στην κατάθεσή του, την Τρίτη, ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς. Η «Κ» επικοινώνησε με όλους τους εμπλεκόμενους στην έρευνα, οι οποίοι είτε αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο είτε αρνήθηκαν ότι έχουν ανάμειξη στην υπόθεση Novartis.

Η δεύτερη εταιρεία που φέρεται να αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για τους εισαγγελείς Διαφθοράς έχει έδρα τον Παναμά και συγκαταλέγεται στο αρχείο των Panama Papers, τη διαρροή εκατομμυρίων εγγράφων από την εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca, με έδρα τον Παναμά.

Συστάθηκε το 2010 από δικηγορικό γραφείο με έδρα τον Πειραιά και, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis, ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας κάλεσε σε κατάθεση την επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου, ζητώντας της πληροφορίες για την εταιρεία. Οι απαντήσεις της μάρτυρος είναι λακωνικές, ωστόσο στοιχεία της δικογραφίας κατατείνουν στο εξής συμπέρασμα: η υπεράκτια εταιρεία συστάθηκε για λογαριασμό ιδιώτη, μέλους διοικητικού συμβουλίου ανώνυμης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας και είχε στο παρελθόν συνεργαστεί με το Δημόσιο.

Στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων υπάρχουν αναφορές στη συγκεκριμένη συναλλαγή. Η «Κ» επικοινώνησε με τη δικηγόρο του Πειραιά, η οποία υποστήριξε ότι η υπεράκτια εταιρεία δεν συνδέεται με τη Novartis, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις επικαλούμενη επαγγελματικό απόρρητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή