Οι αγορές έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα

Οι αγορές έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκδοση του 7ετούς κρατικού ομολόγου και όσα ακολούθησαν στις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσής του πάγωσαν τα χαμόγελα από το ράλι των ελληνικών ομολόγων το 2017, που αναδείχτηκαν μεταξύ των καλύτερων επενδυτικών προϊόντων (με βάση την ετήσια απόδοσή τους) διεθνώς στις αγορές χρήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης του νέου ομολόγου, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες ομολόγων επικράτησε ισχυρό κύμα πωλήσεων, οδηγώντας την απόδοση στο 4,13% (στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης), δηλαδή καταγράφοντας αύξηση 18% από την αρχική απόδοση του 3,5% που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του νέου ομολόγου.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ομολόγων που μίλησαν στην «Κ», οι βασικοί λόγοι αυτής της κατάρρευσης στις τιμές του νέου ομολόγου, που συμπαρέσυρε και τα άλλα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ήταν κατ’ αρχάς η κακή συγκυρία της έκδοσης, που συνέπεσε με τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές μετά τους φόβους για πληθωριστικές τάσεις στις ΗΠΑ που δημιούργησε η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στις 200.000 με αντίκτυπο στο μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Ο αναλυτής της BofA/Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης τονίζει ότι η αρνητική συμπεριφορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων οφείλεται στις επιπτώσεις της παγκόσμιας πώλησης των διεθνών ομολόγων. Μάλιστα, σημειώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι επιλογή κυρίως κερδοσκοπικών κεφαλαίων, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στη μεταβλητότητα της παγκόσμιας αγοράς. Οταν τα hedge funds αναγκάζονται να πουλήσουν για να μειώσουν την έκθεσή τους σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια μιας αναταραχής στην αγορά, πωλούν μέρος της ελληνικής τους έκθεσης ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καταλήγει ο κ. Βαμβακίδης. Ο πειρασμός των ρευστοποιήσεων που δημιούργησε το ισχυρό ράλι ανόδου των ελληνικών τίτλων που είχε ξεκινήσει στις 28 Νοεμβρίου 2017 μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής (swap) των 20 παλαιών ομολόγων του PSI με 6 νέα ομόλογα ήταν ακόμη ένας λόγος για την κακή πρεμιέρα του 7ετούς ομολόγου.

Ο κ. Φαίδων Ταμβακάκης, αντιπρόεδρος της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, με δηλώσεις του στην «Κ» υπογραμμίζει ότι η πτώση της τιμής του νέου ομολόγου είναι καθαρά συγκυριακό φαινόμενο, αφού συνέπεσε με τις διεθνείς αναταράξεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Οπως αναφέρει ο κ. Ταμβακάκης, τα ελληνικά ομόλογα είναι λιγότερα εμπορεύσιμα, διαπραγματεύονται σε μια ρηχή αγορά και είναι δεδομένο ότι επηρεάζονται άμεσα από τις διεθνείς αναταράξεις. Ταυτόχρονα σημειώνει ότι οι ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν είναι αποτέλεσμα και των υψηλών αποδόσεων που είχαν καταγραφεί τους προηγούμενους μήνες και έπρεπε να κατοχυρωθούν τα υψηλά κέρδη.

Ενας ακόμη παράγοντας που επέδρασε αρνητικά στην κατακόρυφη πτώση των τιμών και στην αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μια επισφαλής χώρα επενδυτικά και συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό επενδυτικού ρίσκου, οπότε είναι λογικό σε μια περίοδο αναταραχής των αγορών να είναι από τις πρώτες που εγκαταλείπουν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Ο κ. Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει ότι η εγχώρια αγορά ομολόγων είναι ρηχή και επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς αναταράξεις. Ταυτόχρονα το ελληνικό αφήγημα για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια δεν είναι ξεκάθαρο και δεν έχει πείσει ακόμη τους επενδυτές. Μέχρι σήμερα δεν έχει κλειδώσει τι θα γίνει μετά τη λήξη των μνημονίων στις 18 Αυγούστου 2018 και με ποιον τρόπο θα συνεχίσει να καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες η χώρα μετά το 2022.

Η Ελλάδα εκπέμπει αβεβαιότητα σε πολλούς τομείς

Η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα, με αφορμή το θέμα της Novartis, φαίνεται πως είναι ένας επιπλέον λόγος για κάποιους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί σε επενδύσεις σε ελληνικούς τίτλους, ακόμη κι αν δεν είναι ο βασικός. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Σώκο, αναλυτή της Nomura, οι πρόσφατες εξελίξεις με οικονομικά σκάνδαλα ή γεωπολιτικά θέματα δεν εξυπηρετούν την αγορά ομολόγων, ειδικά όταν εκτυλίσσονται την περίοδο όπου κεφάλαια 3 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην πρόσφατη έκδοση ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα αποχής της Ελλάδας από τις αγορές. «Παρ’ όλα αυτά, δεν νομίζω», λέει ο κ. Σώκος, «ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων την τελευταία εβδομάδα. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλες αυτές οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας δεν βοηθούν την αγορά αυτή την δεδομένη στιγμή, αλλά όχι ότι την προκάλεσαν, απλά την ενισχύουν. 

 
Η αγορά προέρχεται από ένα ράλι το οποίο κατέβασε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατά 170 μονάδες βάσης χωρίς κάποια σημαντική διόρθωση έως και την περασμένη εβδομάδα. Ο χρόνος που επελέγη για την ελληνική έκδοση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές επενδυτικές κινήσεις που παρατηρήθηκαν σε διάφορες αγορές (μετοχές, ομόλογα), είναι ο βασικός λόγος για την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων», τονίζει ο κ. Σώκος και προσθέτει ότι το ράλι που προηγήθηκε χωρίς ενδείξεις κατοχύρωσης των κερδών δείχνει πως οι επενδυτές παρέμειναν αγοραστές σε ελληνικά ομόλογα, τάση που φυσικά ενισχύθηκε με την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι πωλητές (λόγω του γενικότερου επενδυτικού ρίσκου) έχουν ένα δυσανάλογο αποτέλεσμα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διότι η αγορά ήταν ήδη υπεραγορασμένη, με άλλα λόγια δεν υπήρχαν πλέον αγοραστές να απορροφήσουν τις πωλήσεις. «Κατά τη γνώμη μου», υποστηρίζει ο αναλυτής της Nomura, «δεν έχει αλλάξει κάτι στα βασικά θεμελιώδη μεγέθη (fundamental) και όσοι αποφάσισαν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα για διαφόρους λόγους, οι λόγοι αυτοί κατά πάσα πιθανότητα παραμένουν». Ωστόσο, αν δεν δούμε σύντομα μία αντιστροφή αυτής της ανόδου στις αποδόσεις, εγκυμονεί ο κίνδυνος η αγορά να θεωρήσει ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να επιστρέψει στην κανονικότητα, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της κυβέρνησης και των δανειστών για μία όσο γίνεται «καθαρή έξοδο».
 

Το πιο ανησυχητικό σημάδι, που φάνηκε μετά την πρεμιέρα διαπραγμάτευσης του 7ετούς ομολόγου στις 9 Φεβρουαρίου και που γίνεται ορατό με μια ματιά στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, είναι η πολύ μεγάλη αύξηση της απόδοσης του 5ετούς τίτλου, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στις 25 Ιανουαρίου 2018, στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η απόδοση του 5ετούς είχε «βουτήξει» στο 2,662%. Ομως, σήμερα η απόδοση κυμαίνεται λίγο χαμηλότερα από το 3,2% (στο 3,17%). Τέλος, το 10ετές ομόλογο από το χαμηλό 12ετίας (3,62% στις 9 Ιανουαρίου 2018) αυτή την εβδομάδα έφθασε να τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 4,13%.
 
Αρνητική συγκυρία
 
Ο κ. Αντώνης Τσομπόπουλος, δ/ντής συναλλαγών της «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ», αναφέρει ότι η κακή χρονική στιγμή που συνέπεσε με την πτώση των διεθνών ομολόγων συμπαρέσυρε προς τα κάτω τις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων ενώ σε αυτό βοήθησε και η ρηχή εγχώρια αγορά. Οπως εξηγεί ο κ. Τσομπόπουλος, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν πεδίο δράσης των κερδοσκοπικών σχημάτων.

 
Πολιτικές εντάσεις
 
Ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, υποστηρίζει ότι «σαφώς το επενδυτικό ρίσκο της χώρας και οι πολιτικές εξελίξεις λόγω Novartis και Ιμίων επηρέασαν να έχει άσχημη πρεμιέρα το νέο 7ετές ομόλογο, αλλά ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι οι περισσότεροι διαχειριστές ομολόγων σταμάτησαν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα».

 
«Κλειδί» το χρέος
 
Σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου τα ασφαλέστερα ομόλογα όπως είναι τα αμερικανικά και τα γερμανικά καταγράφουν υψηλές αποδόσεις, είναι προφανές ότι ο δανεισμός μιας χώρας με αξιολόγηση junk, όπως η Ελλάδα, να είναι δύσκολή υπόθεση. Το σημείο-κλειδί, για να προχωρήσει ομαλά η έξοδος από το πρόγραμμα, είναι η ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή