Το Κονκλάβιο (18/02/18)

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δωρητές σώματος

Αλλόκοτα για τα νεοδημοκρατικά ήθη πράγματα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ακόμη κι αν παρακάμψω την ανεκτίμητης αξίας στιγμή που Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς μπήκαν μαζί στην αίθουσα της Γερουσίας –συζητώντας υποθέτω για τη μήνυση Σαμαρά που είχε κατατεθεί λίγη ώρα πριν στον Aρειο Πάγο–, δεν μπορώ να παρακάμψω την επίσης σπάνια –για τα μάτια των αδιακρίτων– στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έλεγε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη λίγο πριν μπει στην αίθουσα για να μιλήσει. Το επισημαίνω επειδή, μερικά λεπτά νωρίτερα, ο Μεϊμαράκης είχε συνωμοτικής φύσεως συνομιλία με τον Νικ. Κακλαμάνη. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι, μόλις τελείωσε η ομιλία Μητσοτάκη, οι δύο τελευταίοι ανέλαβαν να «κόψουν» την όρεξη διαφόρων βουλευτών να παρέμβουν. Αμφότεροι πήραν τον λόγο «αυθορμήτως» και υπογράμμισαν ότι η προεδρική ομιλία τούς κάλυψε όλους και ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθούν «δευτερεύοντα ζητήματα». Oπως το έθεσε πηγή μου για τον Κακλαμάνη, έγινε «δωρητής σώματος».

Μέχρι το τέλος

Δεν διέλαθε την προσοχή μου πρόσφατη δήλωση του Ευ. Βενιζέλου, όπου σημείωνε ότι για την υπόθεση Novartis σύντομα θα επιληφθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Την επισημαίνω, καθώς δεν αποκλείω να υπάρξουν προσφυγές των θιγομένων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θυμίζω ότι υπάρχει το προηγούμενο του Δ. Κώνστα, ο οποίος, με αφορμή υπουργικές δηλώσεις που παραβίαζαν το τεκμήριο αθωότητάς του, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκε. Κατόπιν, υπήρξε και σχετική κοινοτική οδηγία. Σημειώνω ακόμη ότι ο Γ. Κτιστάκις, που είχε αναλάβει την υπόθεση, τις προάλλες σημείωσε ότι οι δηλώσεις που έκανε η Βασιλική Θάνου παραβιάζουν ευθέως το άρθρο 4 της Οδηγίας 2016/343 περί τεκμηρίου αθωότητας. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι δηλώσεις των Πολάκη και Παπαγγελόπουλου. Λέτε αυτό να εννοούσε ο Σαμαράς λέγοντας ότι «θα τους πάω μέχρι το τέλος»;

Με τη Λαγκάρντ

Ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ έχει σήμερα στο Munich Security Conference ο Κυρ. Μητσοτάκης. Διότι μπορεί η διοργάνωση να είναι το Νταβός της γεωπολιτικής, αλλά η διεθνής ασφάλεια πηγαίνει χέρι χέρι με τη διεθνή νομισματική ασφάλεια. Σημειώνω ότι εκεί θα βρίσκονται επίσης οι Μ. Τσαβούσογλου, Σ. Λαβρόφ, Τζ. Κέρι και άλλοι σημαντικοί παράγοντες.

Εγιναν… Σκανδιναβία

Μια… σκανδιναβική ατμόσφαιρα έχει αρχίσει να αιωρείται πάνω από τις συνεδριάσεις των Πολιτικών Συμβουλίων του Κινήματος Αλλαγής. Δεν το εννοώ με την έννοια της ψυχρότητας, αλλά με αυτή των πολιτικών ηθών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης μονίμως εμφανίζεται με κάποιο περίεργο κέρασμα. Ας πούμε αυτή τη φορά μπήκε καθυστερημένος και βρεγμένος –σιγά μην κρατούσε ομπρέλα– και έβγαλε από το σακίδιό του χειροποίητα μπισκότα βρώμης για να προσφέρει στους συμμετέχοντες. Το φαντασιακό πρότζεκτ «Δανία του Νότου», πάντως, δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν εμφανιστεί ο Γιώργος Παπανδρέου πάνω σε ποδήλατο ή, τουλάχιστον, με αμφίεση μαραθωνοδρόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή