Λαβρόφ: «Ανοητολογίες οι κατηγορίες περι ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές»

Λαβρόφ: «Ανοητολογίες οι κατηγορίες περι ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κατηγορίες περί της ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές είναι απλώς «ανοητολογίες», εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μία ημέρα μετά την παραπομπή 13 Ρώσων πολιτών και τριών οντοτήτων για τη φερόμενη παρέμβασή τους στην πολιτική διαδικασία στις ΗΠΑ.

«Οσο δεν υπάρχουν γεγονότα, όλα τα άλλα είναι απλώς ανοητολογίες» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Όσο για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος των Ρώσων, απέφυγε να σχολιάσει εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις των αμερικανικών αρχών είναι αλληλοσυγκρουόμενες.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας έχουν διαβεβαιώσει ότι «καμία χώρα δεν επηρέασε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν όντως δηλώσει στο παρελθόν ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 δεν ήταν αποτέλεσμα της ρωσικής ανάμιξης αλλά ότι η Μόσχα πράγματι προσπάθησε να αναμιχθεί στην πολιτική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, υποστράτηγος Χ.Ρ. Μακμάστερ, έκρινε ότι υπάρχουν «πραγματικά αδιάψευστες αποδείξεις» εναντίον της Ρωσίας στο θέμα αυτό. «Η Ρωσία θα πρέπει να επανεκτιμήσει όσα μηχανεύεται γιατί απλώς δεν λειτουργούν», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας ως απόδειξη το γεγονός ότι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί συγκροτούν ενιαίο μέτωπο σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «παράλογο» το κατηγορητήριο σε βάρος των 13 Ρώσων πολιτών. Στο έγγραφο της παραπομπής τους δεν γίνεται καμία αναφορά σε ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση.

Οι 13 Ρώσοι και τρεις εταιρείες κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση των ΗΠΑ, τρεις από αυτούς κατηγορούνται επίσης για τραπεζική απάτη και πέντε για κλοπή ταυτότητας με επιβαρυντικά στοιχεία. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο επιχειρηματίας Εβγκένι Πριγκόζιν που πρόσκειται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή