Αγκυρα: Ξεπέρασε τα όρια ο Κοτζιάς – Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ

Αγκυρα: Ξεπέρασε τα όρια ο Κοτζιάς – Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή ήταν απάντηση της Αθήνας στην Αγκυρα, μετά τη σφοδρή  επίθεση που εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ στον Νίκο Κοτζιά.

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σχόλια εκπροσώπου τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, δήλωσε τα εξής:

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί.

Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του ο κ. Κοτζιάς, έστειλε αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας πως «στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε». Ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε  μάλιστα πως δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου, Χαμί Ακσόι, κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι έχει υιοθετήσει μία μη ειρηνική στάση, την οποία χαρακτηρίζει ανεύθυνη, που ξεπερνά τα όρια και τον καλεί να συμμορφωθεί με τις κοινές επιθυμίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ανησυχητικές» αυτές τις δηλώσεις και υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα περιμένει από την Αθήνα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση. Ακόμη, επισημαίνει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου.

«Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ξανά ότι η χώρα μας στηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που είναι μη ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και απέχει πολύ από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση», επισημαίνει ο Ακσούμ σύμφωνα με το Anadolu.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή