Στηρίζουν Brexit εν μέσω «εμφυλίου πολέμου»

Στηρίζουν Brexit εν μέσω «εμφυλίου πολέμου»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις επάλξεις βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα υπουργοί της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σε μια προσπάθεια στήριξης της πολιτικής της απέναντι στο Brexit, εν μέσω «εμφύλιου πολέμου» στο εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος.

Σε ομιλία που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών και πρωτεργάτης της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι η χώρα θα «ακμάσει» μετά το Brexit. «Θα ήμασταν παράφρονες να μην εκμεταλλευθούμε τις οικονομικές ελευθερίες, που θα μας προσφέρει το Brexit», είπε ο Τζόνσον.

Την ίδια στιγμή, όμως, εσωκομματικές αψιμαχίες σημειώνονται πρόσφατα μεταξύ των οπαδών του σκληρού Brexit, όπως είναι ο Μπόρις Τζόνσον, και όσων υποστηρίζουν τη διατήρηση στενών προνομιακών σχέσεων μεταξύ της βρετανικής και της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, όπως είναι ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Χάμοντ.

Εχοντας λάβει αυστηρές εντολές από την πρωθυπουργό Μέι για διατήρηση της εσωκομματικής ειρήνης, ο Μπόρις Τζόνσον απευθύνθηκε σε όσους διαφωνούν με τις θέσεις του και ευαγγελίζονται τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος λέγοντας ότι γνωρίζει ότι τα κίνητρά τους είναι αγαθά, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι φόβοι τους είναι αδικαιολόγητοι, επιμένοντας στην ανάγκη διατήρησης της εθνικής –και κομματικής– ομοψυχίας.

Αυστηρή –αν και έμμεση– κριτική στην ομιλία του Τζόνσον άσκησε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί διασπείρουν ψεύδη, εμφανίζοντάς με ως υπέρμαχο ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους. Ουδέποτε στήριξα ένα τέτοιο μόρφωμα».

Την ίδια ώρα, η προοπτική του Brexit γέννησε εντυπωσιακό αριθμό οργανώσεων που φιλοδοξούν είτε να τροποποιήσουν την πολιτική της κυβέρνησης για το Brexit ή ακόμη και να αναστείλουν την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Το ιδιότυπο αυτό κίνημα, αποτελούμενο από οργανώσεις όπως «Επιστήμονες Υπέρ της Ε.Ε.», «Βέλτιστο για τη Βρετανία» και «Νέοι Ευρωπαίοι», τοποθετήθηκε κάτω από τη σκέπη ενιαίας οργάνωσης, υπό τον βουλευτή των Εργατικών Τσούκα Ουμούνα, απολαμβάνοντας την ίδια ώρα τη στήριξη της βουλευτού των Συντηρητικών Αννα Σούμπρι, της προέδρου των Πράσινων Κάρολιν Λούκας και της αντιπροέδρου των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.

Η οργάνωση εξασφάλισε ήδη την οικονομική στήριξη του επενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει δεσμευθεί να στηρίξει την προσπάθεια με 500.000 στερλίνες. Παρά την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση, όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κοινό δεν συμφωνεί με τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, με μόλις 36% των ερωτηθέντων σε σφυγμομέτρηση της περασμένης εβδομάδας να συμφωνούν με την πρόταση και 43% να εκφράζουν τη διαφωνία τους στην προοπτική νέου δημοψηφίσματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή