Αποκάλυψη Ζάεφ: Η Αθήνα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ

Αποκάλυψη Ζάεφ: Η Αθήνα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμησή του του ότι τα Σκόπια θα μπορέσουν να συμφωνήσουν με την  Ελλάδα για το ονοματολογικό έως το καλοκαίρι, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της γεiτονικής χώρας ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας ORF, τις οποίες αναδημοσιεύει το Reuters, o κ. Ζάεφ δηλώνει ότι «ελπίζει η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς έως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο» και να προχωρήσει η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, όπως έχει βάλει στόχο, παράλληλα με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα», λέει ο Ζόραν Ζάεφ, που εμφανίζεται για μία ακόμη φορά αισιόδοξος για γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η  Deutsche Welle, ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας της γειτονικής χώρας κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών.

«Χαίρομαι που στα επτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.

Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, οι συζητήσεις με την Ελλάδα για το όνομα των Σκοπίων έχουν ξεκινήσει από το 1991, όταν η ΠΓΔΜ αποσπάστηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)»,προσθέτει το Reuters δόθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως προσωρινή λύση και από τότε βρίσκεται σε εκκρεμότητα η οριστική διευθέτησή του.

Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη σπουδή των Σκοπίων να ενταχθούν ως το νεώτερο μέλος στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, με τη μεσολάβηση του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, βρίσκονται σε έναν «πυρετό» διαβουλεύσεων, εν  μέσω αντιδράσεων και από τις δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή