Αυστηρό μήνυμα του Λονδίνου στο Ιράν για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Υεμένη

Αυστηρό μήνυμα του Λονδίνου στο Ιράν για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην Υεμένη

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα το Ιράν να σταματήσει τις ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Υεμένη, αφού μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πύραυλοι και στρατιωτικός εξοπλισμός ιρανικής προέλευσης έφτασε στη χώρα αυτή μετά την επιβολή του εμπάργκο στην πώληση όπλων.

«Καλώ το Ιράν να σταματήσει τη δραστηριότητα που μπορεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να στηρίξει μια πολιτική λύση» στην Υεμένη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Καλώ επίσης όλες τις εμπόλεμες πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Η Γαλλία από την πλευρά της, επανέλαβε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, τονίζοντας ότι θέλει να εφαρμοστεί πλήρως και να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους και τις ΗΠΑ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τη δράση της Τεχεράνης στην περιοχή, αναφέροντας ως παράδειγμα τη στήριξη που παρέχει στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Το Reuters μετέδωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους -Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία- να προχωρήσουν σε «βελτιώσεις» στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε αντάλλαγμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία αυτή.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή