Handelsblatt: Πιο κοντά στην προεδρία της ΕΚΤ ο Βάιντμαν

Handelsblatt: Πιο κοντά στην προεδρία της ΕΚΤ ο Βάιντμαν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συμφωνία στο Eurogroup στην υποψηφιότητα του ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ αυξάνει τις πιθανότητες του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν να διαδεχθεί του χρόνου τον Οκτώβριο τον Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωτράπεζας, γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Η επιλογή ντε Γκίντος αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Γερμανία. Γερμανοί πολιτικοί έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ μιας υποψηφιότητας Βάιντμαν για την προεδρία της ΕΚΤ. Στους γερμανούς καταθέτες η πολιτική χαμηλών επιτοκίων κάθε άλλο παρά δημοφιλής είναι. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων που φέρει την υπογραφή του Μάριο Ντράγκι. Στη Γερμανία είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι ο Βάιντμαν θα πρέπει να ενισχύσει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής. Αντίθετα χώρες της νότιας Ευρώπης απορρίπτουν τις θέσεις του σημερινού προέδρου της Bundesbank».

Αν γίνει ο ντε Γκίντος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τότε αυτό φέρνει τον γερμανό τραπεζίτη Βάιντμαν πιο κοντά στο τιμόνι της Ευρωτράπεζας, γράφει η taz.

Σε άρθρο της με τίτλο «Πιο κοντά στην προεδρία της ΕΚΤ ο Βάιντμαν» η εφημερίδα taz επισημαίνει: «Το γεγονός ότι ένας αμφιλεγόμενος και προβεβλημένος πολιτικός, όπως ο ισπανός υπ. Οικονομικών ντε Γκίντος προάγεται στην "ανεξάρτητη", όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ΕΚΤ προκαλεί δυσαρέσκεια σε πολλούς παραδοσιακούς κεντρικούς τραπεζίτες. Ωστόσο και το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ ένας σκληροπυρηνικός ως προς τη νομισματική πολιτική, οικονομολόγος όπως ο Γενς Βάιντμαν προκαλεί ανησυχία, τουλάχιστον σε Παρίσι και Ρώμη, όπου η χαλαρή νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι γίνεται δεκτή με ικανοποίηση».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung τιτλοφορεί άρθρο της για την επιλογή ντε Γκίντος «Επίμονος και πραγματιστής» και σημειώνει: «Ως υπουργός Οικονομικών εφάρμοσε στην Ισπανία μια επίπονη θεραπεία που είχε ως αποτέλεσμα την συνεχή ανάκαμψη της οικονομίας. Το 2017 η ανάπτυξη ξεπέρασε το 3%. Την ίδια στιγμή όμως η δεύτερη σε ύψος ανεργία στην Ευρωζώνη μειώνεται μόνο με αργούς ρυθμούς. (…) Αν γίνει πράγματι ο ντε Γκίντος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τότε αυτό φέρνει τον γερμανό τραπεζίτη Βάιντμαν πιο κοντά στο τιμόνι της Ευρωτράπεζας, διότι όταν ο αντιπρόεδρος είναι νοτιοευρωπαίος τότε χάρη της ισορροπίας ο πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από χώρα της κεντρικής ή της βόρειας Ευρώπης».

Πηγή: ΑΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή