Νότια Κορέα: «Προχωρούν» οι διαπραγματεύσεις για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τις ΗΠΑ

Νότια Κορέα: «Προχωρούν» οι διαπραγματεύσεις για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τις ΗΠΑ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνομιλίες όσον αφορά τη διεξαγωγή των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ που είχε αποφασιστεί να αναβληθούν προχωρούν, δήλωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσου Μιόνγκ-γκιούν.

Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να αναβάλουν τα τακτικά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια και αυτά να μην διεξαχθούν παρά μετά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν. Οι αγώνες ολοκληρώνονται την 25η Φεβρουαρίου.

«Ενημερώθηκα ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, στην κατεύθυνση της διεξαγωγής των γυμνασίων», ανέφερε ο Τσου Μιόνγκ-γκιούν στο νοτιοκορεάτικο κοινοβούλιο, ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά με τις ασκήσεις. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα των γυμνασίων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ συνήθως διεξάγουν τα τακτικά στρατιωτικά τους γυμνάσια τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, με τη συμμετοχή ως και 17.000 αμερικανών στρατιωτικών και 300.000 και πλέον νοτιοκορεατών συναδέλφων τους.

Η Βόρεια Κορέα καταδικάζει αυτά τα γυμνάσια, που χαρακτηρίζει προετοιμασίες εισβολής, κι ενίοτε προχωρά σε πυραυλικές δοκιμές σε αντίδραση. Έχει απειλήσει να λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα.

Η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι δεν θα μείνει άπρακτη εάν η Ουάσινγκτον και η Σεούλ προχωρήσουν σε αυτά τα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία αποφασίστηκε να αναβληθούν με στόχο να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Μετά την αναβολή των γυμνασίων, η Βόρεια Κορέα συμφώνησε στη διεξαγωγή των πρώτων επίσημων συνομιλιών με τη Νότια Κορέα έπειτα από δύο χρόνια και πλέον, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης εξαιτίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Στις συνομιλίες η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να σταλούν στους αγώνες βορειοκορεάτες αθλητές, μια ορχήστρα κ.ά.

Εξάλλου, η Σεούλ προτείνει πλέον να οργανώσει από κοινού με την Πιονγκγιάνγκ τους Χειμερινούς Ασιατικούς Αγώνες του 2021, κάτι που το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως ο Τσανγκ Ουνγκ, ο βορειοκορεάτης αντιπρόσωπος στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, θεωρεί εφικτό.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή