Η τουρκική Navtex λήγει, τα τετελεσμένα μένουν – Η επόμενη μέρα μιας ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης

Η τουρκική Navtex λήγει, τα τετελεσμένα μένουν – Η επόμενη μέρα μιας ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρία εικοσιτετράωρα ολοκληρώνεται η τουρκική άσκηση στην περιοχή του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο το βλέμμα όσων παρακολουθούν επισταμένα τα ενεργειακά της περιοχής είναι στραμμένο στο τι θα αφήσει πίσω της η ανοιχτή πλέον παρεμπόδιση των ερευνητικών εργασιών, για πρώτη φορά. Με πρώτο ζητούμενο το κατά πόσο θα υπάρξει αποκλιμάκωση με την αποχώρηση των πολεμικών πλοίων, και κατά συνέπεια συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3, αυτό που φαίνεται να απασχολεί σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο είναι η επόμενη φορά που η Τουρκία θα κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή. Τόσο η τουρκική όσο και η τ/κ πλευρά βάζουν πιεστικά στο τραπέζι τις πραγματικές τους βλέψεις, που δεν είναι άλλες από τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων ακόμα και με το κυπριακό σε εκκρεμότητα. Θέμα το οποίο τέθηκε τα τελευταία 24ωρα, τόσο από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όσο και από τον λεγόμενο ΥΠΕΞ των κατεχομένων. Απόψεις που όπως εκτιμάται συμβαδίζουν με την αναβαθμισμένη τουρκική προκλητικότητα και τις ενδόμυχες επιδιώξεις της Τουρκίας, όχι μόνο για την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ αλλά για τα ενεργειακά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και ενώ στην Κύπρο όλοι αναμένουν την ερχόμενη Πέμπτη, ημερομηνία λήξης της τουρκικής Navtex, το γειτονικό Ισραήλ ανακοίνωσε συμφωνία με την Αίγυπτο για πώληση Φυσικού Αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν.

Ανήσυχη «ηρεμία»

Όσο ο χρόνος μειώνεται για το πέρας των τουρκικών ασκήσεων τόσο οι πηγές πληροφόρησης κλείνουν. Ανεπίσημα εδώ και δυο εικοσιτετράωρα η κατάσταση περιγράφεται αμετάβλητη, με τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας να παραμένουν στην περιοχή και το γεωτρύπανο της ΕΝΙ αδρανοποιημένο, περίπου 38 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λάρνακας. Στο ενδεχόμενο αποχώρησης των πολεμικών πλοίων το γεωτρύπανο, λένε οι πληροφορίες που υπάρχουν, θα συνεχίσει την πορεία του για τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά» ολοκληρώνοντας τις προγραμματισμένες εργασίες, έστω και υπό πίεση χρόνου. Στο σενάριο που οι Τούρκοι παραμείνουν στην περιοχή η ιδιοκτήτρια εταιρεία του γεωτρύπανου θα το αποσύρει από την περιοχή ένεκα προγραμματισμένης γεώτρησης. Σε μια τέτοια εξέλιξη, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΝΙ στο κομμάτι επικοινωνιακής διαχείρισης θα δηλώσουν ότι δεν μεταβάλλονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και πως το γεωτρύπανο θα επιστρέψει στην περιοχή όταν θα είναι και πάλι διαθέσιμο. Βάρος θα επιδειχθεί στις δυο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 από πλευράς Exxon αλλά και στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 6.

Στο μάτι η περιοχή

Τα όσα προκλητικά επιδιώκει η Τουρκία, εντός της κυπριακής ΑΟΖ φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι μόνο ένα κομμάτι των επιδιώξεων της, στην ευρύτερη περιοχή. Η Άγκυρα σε μια προσπάθεια να καλύψει το χαμένο έδαφος στο κομμάτι των ενεργειακών, από το οποίο μέχρι σήμερα είναι απούσα εκτιμάται, ότι το επόμενο διάστημα θα κάνει έντονη την παρουσία της στην περιοχή χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη συμφωνία με το ψευδοκράτος, για έρευνες και εκμετάλλευση σε περιοχές που περιλαμβάνουν 11 από τα 13 τεμάχια της ΑΟΖ. Και δεν είναι μόνο τα όσα προκλητικά διεκδικούν εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στα τραπέζι τίθενται και ευρύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ενεργειακούς διαδρόμους προς την Ευρώπη που βρίσκονται υπό μελέτη. Η Τουρκία κατά απαράδεκτο τρόπο, υποδεικνύει ως μονόδρομο για το ΦΑ της περιοχής προς την Ευρώπη, την ίδια. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως το επόμενο επίπεδο πρόκλησης των Τούρκων στην περιοχή θα είναι η παρουσία του γεωτρύπανου, που μέχρι σήμερα βρίσκεται αγκυροβολημένο σε περιοχή της Μαρμαρίδας.

Θετική η Λευκωσία στη συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου

Στο σκηνικό έντασης που έχει στήσει στην περιοχή η Τουρκία ανακοινώθηκε η σύναψη συμφωνίας Ισραήλ – Αιγύπτου για πώληση ΦΑ από το κοίτασμα Λεβιάθαν. Μια συμφωνία που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς ωστόσο να δώσει αρκετές πληροφορίες. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις η Αίγυπτος θα αγοράσει ΦΑ από τα κοιτάσματα του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό η συμφωνία αυτή "θα φέρει δισεκατομμύρια στα ταμεία του κράτους". Η ισραηλινή εταιρεία παραγωγής ενέργειας Delek πάντως σημείωσε ότι το ύψος της σύμβασης αυτής θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο όπου συνεχίζονται οι επαφές Κύπρου – Αιγύπτου για την ενδεχόμενη πώληση ΦΑ από τα κοίτασμα «Αφροδίτη». Το βασικό ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι το κατά πόσο, η συμφωνία Τελ Αβίβ – Καΐρου μπορεί να επηρεάσει τις εμπορικές προοπτικές του «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο. Στη Λευκωσία η πρώτη αντίδραση που καταγράφεται επί της συμφωνίας δεν είναι αρνητική. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην «Κ» ότι η συμφωνία δεν επηρεάζει την προσπάθεια πώλησης ΦΑ από «Αφροδίτη». Η προσπάθεια που καταβάλλεται επικεντρώνεται να πωληθεί ΦΑ από το «Αφροδίτη» στα δυο τερματικά υγροποίησης (LNG) που υπάρχουν στην Αίγυπτου. Η συμφωνία Ισραήλ- Αιγύπτου, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αφορά τις εσωτερικές ανάγκες της αραβικής χώρας. Πίσω από τη συμφωνία, στη Λευκωσία, βλέπουν ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και ενδυνάμωση των προσπαθειών για να συναφθούν και άλλες εξαγωγικές συμφωνίες. Το πιο βασικό όμως είναι η εκτίμηση πως η συμφωνία εξασθενίζει τον αγωγό ΦΑ από Ισραήλ προς Τουρκίας.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή