Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα εστιατόρια του Jamie Oliver – Λουκέτο στο «Βarbecoa» του Λονδίνου

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα εστιατόρια του Jamie Oliver – Λουκέτο στο «Βarbecoa» του Λονδίνου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνουν τα ένα μετά το άλλο τα εστιατόρια του διάσημου Βρετανού σεφ, Τζέιμι Ολιβερ, με πιο πρόσφατα δύο από τα πιο σημαντικά εστιατόριά του στο Λονδίνο. Παρόλο που ο Βρετανός σεφ κατάφερε να ξαναγοράσει άμεσα το ένα από τα δύο, πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, θέλουν το stake house «Βarbecoa» που βρίσκεται στην Πικαντίλι να κλείνει και πάλι ένα μόλις χρόνο μετά το εκ νέου λανσάρισμά του.

Το άλλο εστιατόριο της ίδιας αλυσίδας που βρίσκεται κοντά στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου στην αγγλική πρωτεύουσα, «σώθηκε» αφότου ο διάσημος μάγειρας το αγόρασε για ένα μη ανακοινώσιμο ποσό μέσω μιας νεοσυσταθείσας θυγατρικής. Οι επιχειρηματικές κινήσεις του Τζέιμς Ολιβερ έρχονται μετά από απόφασή του σύμφωνα με το BBC να προβεί σε περικοπές. Η επιχείρηση «Jamie Oliver Restaurant Group» είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τα κόστη της σε άλλες περιοχές, παρά το γεγονός ότι ο σεφ επένδυσε τρία εκατομμύρια λίρες από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στην επιχείρηση τον Δεκέμβριο τπυ 2017 για να τη στηρίξει.

Τον περασμένο μήνα ο διάσημος μάγειρας ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 12 από τα 37 υποκαταστήματα της αλυσίδας εστιατορίων «Jamie’s Italian» ως μέρος του επιχειρηματικού πλάνου διάσωσης με τους πιστωτές που θα του επέτρεπε να συνεχίσει το εμπόριο. Ωστόσο, το κλείσιμο των 12 καταστημάτων θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν την δουλειά τους τουλάχιστον 200 άτομα. 

Ενδεικτικά, μόνο τον Ιανουάριο του 2017, έκλεισαν έξι υποκαταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας, με την εταιρεία να ανακοινώνει εκείνη την περίοδο ότι τα κλεισίματα οφείλονται τις αβεβαιότητες που προκαλεί το Brexit αλλά και την «δύσκολη» αγορά.

Τα υπόλοιπα υποκαταστήματα στέκονται μέχρι στιγμής όρθια μόνον επειδή οι ιδιοκτήτες των κτιρίων συμφώνησαν να μειώσουν τα ενοίκια. Από αυτά, 18 εστιατόρια θα πληρώνουν πλήρες ενοίκιο σε μηνιαία κι όχι τριμηναία βάση, ενώ τα άλλα 11 θα πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο κατά 30%.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, τα χρέη της αλυσίδας «Jamie's Italian» αγγίζουν τις 71,5 εκατ. λίρες, εκ των οποίων τα 2,2 οφείλονται σε εργαζομένους, τα 30,2 προέρχονται από δάνεια και υπεραναλήψεις και 41,3 οφείλονται σε άλλους πιστωτές, μεταξύ των οποίων και η HMRC. Ωστόσο, τα 47 εκατ. καλύπτονται με δάνεια από την Τράπεζα HSBC και άλλες εταιρείες του Τζέιμς Ολιβερ.

Τέλος, όπως επισημαίνει το BBC, οι επιχειρήσεις του διάσημου μάγειρα δεν είναι οι μόνες που έχουν πληγεί στην Βρετανία καθώς και άλλες αλυσίδες εστιατορίων παλεύουν να επιβιώσουν τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλυσίδα των εστιατορίων Byron burger καθώς κατά πληροφορίες 20 από τα υποκαταστήματά της αναμένεται να κλείσουν στο προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή