«Φως» στον πολιτισμό των Μάγια ρίχνει η ανακάλυψη της μεγαλύτερης υποβρύχιας σπηλιάς του κόσμου στο Μεξικό

«Φως» στον πολιτισμό των Μάγια ρίχνει η ανακάλυψη της μεγαλύτερης υποβρύχιας σπηλιάς του κόσμου στο Μεξικό

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχαιλόγοι ανακάλυψαν την μεγαλύτερη υποβρύχια σπηλιά του κόσμου στο Μεξικό σε μια επιχείρηση που αναμένεται να ρίξει φως στον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια.

Μεταξύ των ευρημάτων ήταν ανθρώπινα οστά τουλάχιστον 9.000 ετών αλλά και οστά ζώων που χρονολογούνται από την Εποχή των Παγετώνων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού του Μεξικού, εντοπίστηκαν γιγάντια λείψανα αρχαίων ελεφάντων και αρκούδων από την Πλειστόκαινο γεωλογική χρονική περίοδο – με πιο πρόσφατη την Εποχή των Παγετώνων που ξεκίνησε πριν από 2,6 εκατ. χρόνια και έληξε πριν περίπου 11.700 χρόνια.

Ομάδα δυτών κατάφεραν να συνδέσουν δύο υπόγεια σπήλαια ανατολικά του Μεξικού. Η 347 χιλιομέτρων σπηλιά, που βρίσκεται κοντά την παραλιακή περιοχή Τουλούμ, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την προστασία του περιβάλλοντος όπου και διαπιστώθηκε ότι μία υποβρύχια σπηλιά 263 χλμ επικοινωνεί με μία δεύτερη περίπου 83 χλμ.

«Φως» στον πολιτισμό των Μάγια ρίχνει η ανακάλυψη της μεγαλύτερης υποβρύχιας σπηλιάς του κόσμου στο Μεξικό-1

Μετά από έρευνες όμως, διαπιστώθηκε ότι η σπηλιά στη Χερσόνησο Γιουκατάν αποτελεί «θησαυρό» για τη ζωή των Μάγια και έτσι οι έρευνες πήραν άλλη τροπή. Υποβρύχιοι αρχαιολόγοι βρήκαν μεταξύ άλλων αρχαία αντικείμενα τέχνης, ενώ από τους 200 αρχαιλογικούς χώρους που εντοπίστηκαν στο Τουλούμ, περίπου 140 είναι των Μάγια.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τα επίπεδα νερούν αυξήθηκαν κατά 100 μέτρα κατά την Εποχή των Παγετώνων με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το δίκτυο των σπηλαίων δημιουργώντας έτσι τις ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση των οστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή