Ελληνικά και ξένα αφρώδη

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά

Santo Brut Methode Traditionnelle, Ασύρτικο, Santo Wines, Αφρώδης Ξηρός Οίνος

Το πρώτο αφρώδες Ασύρτικο της Σαντορίνης! Παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Το εγχείρημα αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες της ποικιλίας που δεν θεωρείται τυχαία μία από τις ανερχόμενες σε όλο τον κόσμο. Αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, νότες μελιού, κηρήθρας, ζύμης και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι ξηρό, με υψηλή οξύτητα, κρεμώδη επίμονο αφρισμό, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μέτρια επίγευση.

Edenia Rose Sparkling 2014, Λημνιώνα, Κτήμα Θεόπετρα, ΠΓΕ Μετέωρα

Σπάνια ερυθρή ποικιλία, η οποία, μετά τα ερυθρά και τα ροζέ κρασιά που παράγει με μεγάλη επιτυχία, μας έδειξε ότι μπορεί να φτιάχνει και αφρώδη με έντονα αρώματα ώριμων φρούτων και κρεμώδη αφρισμό. Το σώμα του είναι μέτριο προς γεμάτο και η επίγευση μακρά.

Αφρός Ρετσίνα, Ροδίτης, Οινοποιείο Κεχρή, Ρετσίνα Ονομασία κατά Παράδοση

Η πρώτη Pet Nat ρετσίνα είναι γεγονός. Ο όρος είναι συντόμευση του «petillant naturel» –φυσικό αφρώδες– και περιγράφει μια διαφορετική διαδικασία οινοποίησης σε σχέση με άλλα αφρώδη: το κρασί εμφιαλώνεται πριν ολοκληρωθεί η κυρίως ζύμωση, χωρίς την προσθήκη επιπλέον ζυμών ή σακχάρων. Παραγωγός είναι το πρωτοπόρο στην παραγωγή ρετσίνας Οινοποιείο Κεχρή. Το νέο τους προϊόν έχει ελαφρύ αφρισμό και τα αρώματα της ρετσίνας να το συμπληρώνουν αρμονικά.

Moscato D’Ifestia, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Κτήμα Χατζηγεωργίου, ΠΓΕ Λήμνος

Το Κτήμα Χατζηγεωργίου από τη Λήμνο παράγει εδώ και χρόνια το συγκεκριμένο κρασί, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα Moscato D’Asti. Τα ανθικά και γλυκά αρώματα του Μοσχάτου, σε συνδυασμό με τον ελαφρύ αφρισμό και την ημίγλυκη αίσθηση του κρασιού, ισορροπούν. Στο στόμα είναι γλυκό με μέτρια οξύτητα, ημιαφρώδες με μέτριο σώμα και επίγευση. Από τα πιο ποιοτικά κρασιά στην κατηγορία του.

Amalia Brut, Μοσχοφίλερο, Κτήμα Τσέλεπου, Φυσικώς Αφρώδης Οίνος

Ο Γιάννης Τσέλεπος έχει κάνει πολλά για το ελληνικό κρασί και με τον τρόπο του έβαλε στο χάρτη της πατρίδας μας τα αφρώδη. Το Amalia Brut, από Μοσχοφίλερο, έχει γίνει με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας, και είναι best seller κάθε χρόνο. Στο στόμα είναι ξηρό με δροσιστική οξύτητα, κρεμώδη αφρισμό, μέτριο σώμα και μέτρια επίγευση.

Karanika Brut Cuvée Spéciale, Ξινόμαυρο, Κτήμα Καρανίκα, Φυσικώς Αφρώδης Οίνος

Το Κτήμα Καρανίκα από το Αμύνταιο έδωσε μια άλλη διάσταση στην παραγωγή Ξινόμαυρου από την περιοχή. Με χρήση της παραδοσιακής μεθόδου, οινοποίηση Blanc de Noir (λευκό κρασί από ερυθρά σταφύλια) και παλαίωση πάνω σε οινολάσπες για μεγάλο χρονικό διάστημα, έφερε όσο πιο κοντά μπορούσε τα αφρώδη κρασιά του Αμυνταίου στις σαμπάνιες της Καμπανίας.

Debina Semi-Sparkling, Ντεμπίνα, Κτήμα Γκλίναβος, ΠΟΠ Ζίτσα

H περιοχή της Ζίτσας αλλά και το Κτήμα Γκλίναβος έχουν μεγάλη ιστορία στην παραγωγή αφρωδών κρασιών από την ποικιλία Ντεμπίνα. Με αρώματα πράσινων φρούτων και εσπεριδοειδών, μέτριο αφρισμό και ελάχιστα γλυκιά αίσθηση είναι ένα ιδανικό κρασί για απεριτίφ.

Παράγκα Sparkling, Chardonnay–Μοσχάτο–Ξινόμαυρο, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αφρώδης Οίνος

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, μετά την επιτυχία του ροζέ αφρώδους Ακακίες, αποφάσισε να βγάλει ένα λευκό αφρώδες, την Παράγκα Sparkling, συνδυάζοντας δύο κλασικές ποικιλίες, το Chardonnay και το Μοσχάτο, και βάζοντας δίπλα μια τρίτη ποικιλία από την περιοχή, το Ξινόμαυρο. Ένα ιδανικό κρασί για να ξεκινήσεις το γεύμα σου ή να το πιεις σκέτο.

Τα ξένα

La Farra Extra Dry, Valdobbiadene Prosecco Superriore D.O.C.G., Rive di Farra di Soligo, Ιταλία

Το Prosecco είναι το αφρώδες που έχει κατακλύσει τον κόσμο και μαζί με την Champagne αυτό που πουλάει περισσότερο. Η περιοχή του Valdobbiadene παράγει τα καλύτερα δείγματα. Το συγκεκριμένο είναι ποιοτικό, value for money και δροσιστικό, κατάλληλο για τον πιο ψαγμένο οινόφιλο, αλλά και για κάποιον που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις περί του κρασιού.

Muray 2016, Moscato D’Asti D.O.C.G., Beppe Marino, Ιταλία

Η περιοχή του Asti έχει γίνει γνωστή για την παραγωγή ημίγλυκων και ημιαφρωδών κρασιών της ποικιλίας Μοσχάτο, με μοναδικό ανθικό και φρουτώδη χαρακτήρα. Πιείτε το σκέτο στο καλωσόρισμα των καλεσμένων σας ή με τα γλυκά στο τέλος ενός δείπνου. 

Pierre Gimοnnet & Fils Cuvée Cuis 1er Cru Brut N.V., Chardonnay, Champagne, Γαλλία

Champagne μπορεί να ονομαστεί ένα κρασί μόνο αν φτιάχνεται στην περιοχή της Καμπανίας, στη Γαλλία, με την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής αφρωδών κρασιών. Είναι ό,τι πιο ποιοτικό και ευγενές μπορεί να φτιαχτεί σε αφρώδες κρασί. O οίκος Pierre Gimonnet & Fils δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ποικιλία Chardonnay και παράγει μοναδικά κρασιά με αρώματα ανθικά, ξηρών καρπών, ζύμης και τοστ.

Ca’ Del Bosco Cuvée Prestige N.V., Chardonnay – Pinot Bianco – Pinot Nero, Franciacorta D.O.C.G., Ιταλία

Η Franciacorta είναι μια περιοχή στην Ιταλία που παράγει τα ποιοτικότερα αφρώδη της γείτονος. Κάποια από αυτά μπορούν μάλιστα να συγκριθούν ακόμα και με Champagne, όπως το συγκεκριμένο. Το οινοποιείο Ca’ Del Bosco έχει μεγάλη ιστορία στην παραγωγή τέτοιων αφρωδών κρασιών με την παραδοσιακή μέθοδο, και με μοναδική φινέτσα και πολυπλοκότητα.

Deutz Brut Rose N.V., Pinot Noir–Pinot Meunier, Champagne, Γαλλία

Τα ροζέ κρασιά της Champagne είναι τα μόνα κρασιά στον πλανήτη που επιτρέπεται από τον νόμο να γίνουν με την ανάμειξη ερυθρού και λευκού κρασιού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Οίκος Deutz χρησιμοποιεί και μια ποσότητα από εκχύλιση ερυθρού κρασιού, που κάνει το αποτέλεσμα ακόμα πιο ποιοτικό. Μπορεί να συνοδεύσει από ελαφριά κρέατα έως πιο λιπαρά και βαριά ψάρια, και είναι ιδανική επιλογή για το γιορτινό τραπέζι. Αναζητήστε τα κρασιά που σας προτείνουμε σε ενημερωμένες κάβες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή