Συρία: Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στο Αφρίν – Δέχθηκαν πυρά από το τουρκικό πυροβολικό

Συρία: Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στο Αφρίν – Δέχθηκαν πυρά από το τουρκικό πυροβολικό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαχητές των φιλοκυβερνητικών Λαϊκών Δυνάμεων έχουν ήδη εισέλθει στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν, ερχόμενοι από το Χαλέπι, ανακοίνωσε σήμερα η Χεζμπολάχ, η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου που μάχεται στο πλευρό του καθεστώτος Άσαντ από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία.

Μάλιστα, πλάνα από την είσοδο τους μετέδωσε και η κρατική τηλεόραση της Συρίας, η οποία σημειώνει ότι πρόκειται για αντάρτες που μάχονται με την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων. Όπως ανέφερε χτες η συριακή κρατική τηλεόραση, οι δυνάμεις αυτές θα πολεμήσουν στο πλευρό των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), με σκοπό την υπεράσπιση του κουρδικού θύλακα από την επικείμενη τουρκική πολιορκία.

Tην άφιξη των μαχητών επιβεβαίωσαν και οι YPG, σημειώνοντας ότι η συριακή κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην έκκλησή τους και έστειλε στρατιωτικές μονάδες, για να βοηθήσουν στην απόκρουση της τουρκικής επίθεσης. «Η συριακή κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στη φωνή του καθήκοντος και έστειλε σήμερα στρατιωτικές μονάδες (…) για να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων και να συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της ενότητας του εδάφους και των συνόρων της Συρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των YPG, Νούρι Μαχμούντ.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας, η είσοδος τους στο Αφρίν έγινε υπό τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού, το οποίο έπληξε το κονβόι των καθεστωτικών δυνάμεων, στο νότιο τμήμα του θύλακα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα πυρά του πυροβολικού ανάγκασαν τις φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές σε υποχώρηση, αποτρέποντας την είσοδο τους στην πρωτεύουσα του θύλακα. «Οι φιλοκυβερνητικές τρομοκρατικές ομάδες που επιχείρησαν να προωθηθούν στο Αφρίν υποχώρησαν σε βάθος περίπου δέκα χιλιομέτρων από την πόλη μετά τα προειδοποιητικά πυρά», ανέφερε συγκεκριμένα το πρακτορείο Αnadolu, χωρίς ωστόσο να επικαλείται κάποια πηγή και παρά τις εικόνες που μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις θα αρχίσουν σύντομα την πολιορκία της πρωτεύουσας του κουρδικού θύλακα, όπου εδώ και έναν μήνα διεξάγεται η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, «Κλάδός Ελαίας», με σκοπό την εκδίωξη των μαχητών της πολιτοφυλακής των YPG, την οποία η άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» και παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία κατάφερε να αποτρέψει μια ενδεχόμενη ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη, την επομένη μίας συνομιλίας με τον Ρώσο και τον Ιρανό ομόλογό του, με την πραγματικότητα τελικώς να τον διαψεύδει.

Η Τουρκία προειδοποίησε τη Δευτέρα (χθες) πως θα αντιμετωπίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αν εισέλθουν στο Αφρίν, για να βοηθήσουν τις YPG να αποκρούσουν την τουρκική επίθεση, έπειτα από πληροφορίες που έγιναν γνωστές την Κυριακή, αναφορικά με μια συμφωνία ανάμεσα στην κουρδική πολιτοφυλακή και την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή