Με δέκα κάλπες η ψηφοφορία στη Βουλή

Με δέκα κάλπες η ψηφοφορία στη Βουλή

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δέκα κάλπες θα διεξαχθεί η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή ή όχι σε προανακριτική επιτροπή των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στην δικογραφία της υπόθεσης Novartis.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στη Διάσκεψη των Προέδρων πλειοψήφησε -με ψήφους 14 έναντι 8- η εισήγησή του για 10 κάλπες.

Στη Διάσκεψη, η ΝΔ αντιπρότεινε μία μη προσωποποιημένη ψηφοφορία με γενική αναφορά στη συγκρότηση ή μη Προανακριτικής.

Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής, που εγκρίθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ, προβλέπει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο στις 9:00 και θα περαιωθεί σε μία συνεδρίαση, «ό,τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου».

Οπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η απόφαση για τις δέκα κάλπες μπορεί να ανατραπεί εάν αύριο στην Ολομέλεια προκύψουν νέα δεδομένα. Εάν, για παράδειγμα, τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθενται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπολοίπους αναφερόμενους στη δικογραφία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε, ίσως, να στηθεί μία κάλπη, σίγουρα όμως τα ψηφοδέλτια θα κάνουν ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνική αντιπροσωπεία.

Η υπό συγκρότηση Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα έχει, κατ' αρχήν, έναν μήνα προθεσμία και θα απαρτίζεται από 21 μέλη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά από την ενημέρωση του κ. Βούτση, η διαδικασία θα εξελιχθεί ως εξής:

Θα υπάρχουν δέκα κάλπες αριθμημένες χωρίς ονόματα και δέκα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε όνομα. Στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται «Ναι» «όχι»  και «παρών», ενώ θα υπάρχουν και λευκά.

Σε περίπτωση που βρεθεί όνομα ενός παραπεμπομένου σε άλλη κάλπη, η ψήφος θα θεωρηθεί άκυρη.

Η διαδικασία προβλέπεται να είναι μαραθώνια, καθώς θα υπάρχουν δύο κύκλοι ομιλητών, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι εμπλεκόμενοι.

Η στάση της ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία έχει τα όπλα της» για την αυριανή μάχη στη Βουλή επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ψηφοφορία αν η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της να τοποθετήσει 10 κάλπες για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στον Σκάι δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας «θα δούμε, η ΝΔ έχει τα όπλα της».

Νωρίτερα, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «θεσμικό πραξικόπημα» το ενδεχόμενο να στηθούν δέκα κάλπες στην ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να προστατεύσει το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και το δικό του κύρος και να μη δεχτεί κάτι τέτοιο.

Σε ερώτηση αν η ΝΔ θα πρέπει να αποχωρήσει, σε περίπτωση που στηθούν δέκα κάλπες, απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΝΔ, αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία».

ΚΚΕ: Δια ζώσης και χωρίς κουκούλες να καταθέσουν οι μάρτυρες

Υπερ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis τάσσεται το ΚΚΕ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης επισήμανε στην Διάσκεψη των Προέδρων ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας πρέπει να είναι προσωποποιημένη είτε διεξαχθεί με δέκα κάλπες είτε με μία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επιτροπή οφείλει να εξετάσει και τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες δια ζώσης και «χωρίς κουκούλες» παραπέμποντας στη θέση του ΚΚΕ κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή