Επανεμφάνιση της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν

Επανεμφάνιση της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν επιστρέφει στα φώτα της δημοσιότητας με ομιλία σε συνέδριο της συντηρητικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, στο Μέριλαντ. Η 28χρονη εγγονή του ιδρυτή του γαλλικού Εθνικού Μετώπου είχε ανακοινώσει πέρυσι την απόσυρσή της από την πολιτική, ενώ θρυλείται ότι πέρασε τη χρονιά βελτιώνοντας τα αγγλικά της.

Πέρα από το αντικείμενο της ομιλίας της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, που είναι οι σχέσεις μεταξύ των εθνικιστικών και συντηρητικών κινημάτων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημασία της επανόδου της για την εσωκομματική διαπάλη του Εθνικού Μετώπου. Επικεφαλής του κόμματος είναι η θεία της, κόρη του ιδρυτή, Μαρίν Λεπέν, η οποία απέσπασε 10 εκατομμύρια ψήφους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, πέρυσι, με αντίπαλο τον Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο γυναίκες καταλαμβάνουν αντίθετους πόλους στην εσωκομματική διαμάχη για την κατεύθυνση του κόμματος, με τη Μαρίν Λεπέν να εφαρμόζει πολιτική της αποδαιμονοποίησης (dediabolisation) του κόμματος και απομάκρυνσης από τις ανοικτά ρατσιστικές, αντισημιτικές και ξενοφοβικές θέσεις του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει επίσης το άνοιγμα του κόμματος σε απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους της Αριστεράς, με κοινωνικές πολιτικές που τείνουν προς σοσιαλιστικές κατευθύνσεις.

Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, αντιθέτως, υποστηρίζει πιο σκληρή γραμμή στα ζητήματα μετανάστευσης, νόμου και τάξης και κοινωνικών αξιών, ενώ οικονομικά βρίσκεται πιο κοντά στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Ζαν-Μαρί Λεπέν παρά στον κρατικό παρεμβατισμό της Μαρίν Λεπέν. Το κόμμα βρίσκεται σε περίοδο αναταραχής, λόγω της απόπειρας καθορισμού νέας γραμμής στα θέματα της Ευρωζώνης μετά την αποχώρηση του υπ’ αριθμόν 2, Φλοριάν Φιλιπό. Παράλληλα, εκκρεμούν εις βάρος του δικαστικές υποθέσεις για διασπάθιση κονδυλίων του Ευρωκοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή