Πλήρης διαλεύκανση το μήνυμα της ομιλίας του κ. Αλ. Τσίπρα

Πλήρης διαλεύκανση το μήνυμα της ομιλίας του κ. Αλ. Τσίπρα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηρεμία και προσήλωση» είναι το δίπτυχο πάνω στο οποίο θα επιδιώξει να κινηθεί σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Αυτό είναι το ζητούμενο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε συσκέψεις με τη συμμετοχή κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένεται στη σημερινή διαδικασία να κινηθούν στο πλαίσιο που ήδη έχουν προσδιορίσει και στο οποίο αναφέρθηκε και ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας, ότι, δηλαδή, θα πρέπει να γίνει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση υιοθετεί πρακτικές που παραπέμπουν σε κυνήγι μαγισσών ή ότι δεν γίνεται σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται στην ομιλία του να αναφερθεί στις παραμέτρους της υπόθεσης που αφορούν τη φαρμακευτική δαπάνη και να μιλήσει για ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών από προηγούμενες κυβερνήσεις. Αναμένεται, δε, να επιτεθεί στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αναφορές σε σκευωρία, ενώ θα κάνει αναφορά σε επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και σε ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, δήλωσε (Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ) ότι «δεν θέλουμε το Κοινοβούλιο να γίνει αρένα ή Κολοσσαίο».

Ωστόσο, οι εισηγητές της πλειοψηφίας, αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα επιμείνουν στην επισήμανση ότι υποθέσεις όπως αυτή της Novartis συνέβαλαν στο να οδηγηθεί η χώρα στα μνημόνια, θα αναφερθούν σε ειδικές σχέσεις της οικονομικής ελίτ του φαρμακευτικού κλάδου με στελέχη του παλαιού πολιτικού συστήματος και θα καταλήξουν στην επισήμανση ότι, ως εκ τούτου, πρέπει να ερευνηθούν εις βάθος, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες εφόσον υπάρχουν, αλλά και για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να μην πλανώνται σκιές και υπόνοιες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ανέφεραν, χθες, ότι δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με την πρόταση που μορφοποιήθηκε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Τσίπρα. Μάλιστα, απαντώντας σε φημολογία που κυκλοφόρησε χθες για ενδεχόμενη αλλαγή στάσης έναντι ορισμένων εκ των δέκα προσώπων για τα οποία ζητείται η συγκρότηση Προανακριτικής, στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα τόνιζε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ότι η πλειοψηφία συνεχίζει να υποστηρίζει την πρότασή της και, ως εκ τούτου, θα την υπερψηφίσει και στις δέκα κάλπες που θα στηθούν.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που θεωρούν ότι οι εξαιρετικά υψηλοί τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης με επίκεντρο την υπόθεση Novartis δεν κάνουν καλό ούτε στην επιδίωξη να επικρατήσει κλίμα ηρεμίας στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της πορείας εξόδου από τα μνημόνια ούτε στην αναζήτηση συναινέσεων σε μια κρίσιμη για τα εθνικά θέματα περίοδο, όπως αποδεικνύεται η τρέχουσα συγκυρία. Φαίνεται, μάλιστα, ότι στην κυβέρνηση επενδύουν στην εκτόνωση της δημόσιας αντιπαράθεσης για την υπόθεση αμέσως μετά τη σημερινή διαδικασία στη Βουλή. Οπως, μάλιστα, αναφέρουν, ακόμα και αν οι εργασίες της Επιτροπής που θα συγκροτηθεί διαρκέσουν για κάποιο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που οι συνεδριάσεις της θα είναι κλειστές, δεν θα υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα και η δημόσια συζήτηση σταδιακά θα εκτονωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή