Η σκυτάλη σε μια νέα… Μέρκελ

Η σκυτάλη σε μια νέα… Μέρκελ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Αγκελα Μέρκελ απέκρουσε τις πιέσεις της συντηρητικής πτέρυγας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος επιλέγοντας ως γενική γραμματέα την Ανεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ, μια πολιτικό που συνεχίζει την παράδοση της μετατόπισης των Χριστιανοδημοκρατών προς τον κεντρώο χώρο. Με την επιλογή αυτή, η καγκελάριος δρομολόγησε τη διαδοχή της, την ώρα που το πολιτικό της μέλλον αποφασίζεται στις κάλπες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Η εσωκομματική ψηφοφορία μεταξύ των 464.000 μελών των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων της Αγκελα Μέρκελ ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαρτίου. Τα μέλη του SPD συγκεντρώνονται κυρίως στα βιομηχανικά κρατίδια της Κάτω Σαξονίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Βαυαρίας, είναι κατά τα δύο τρίτα άνδρες, ενώ τα τρία τέταρτα έχουν ηλικία άνω των 50 ετών. Αυτά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά εμπνέουν αισιοδοξία στους οπαδούς του μεγάλου συνασπισμού, δεδομένου ότι οι αντιδράσεις εστιάζονται κυρίως στην αριθμητικά μικρότερη αριστερή πτέρυγα και στη νεολαία. Χθες, η εφημερίδα Bild επιχείρησε να υπονομεύσει την άσκηση εσωκομματικής δημοκρατίας, αποκαλύπτοντας ότι είχε εγγράψει με επιτυχία στον κατάλογο μελών του κόμματος έναν σκύλο και μία γάτα. Η επικεφαλής του κόμματος Αντρέα Νάλες είπε ότι κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς πιστοποίηση της υπογραφής και ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα κινηθεί δικαστικά εναντίον όσων υπέβαλαν ψευδή στοιχεία.

Πέρα από το χιούμορ, το πρόβλημα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος επικεντρώνεται στη διαρκή δημοσκοπική του πτώση, με την AfD να το υποσκελίζει για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA. Το SPD, που είχε αποσπάσει 20,5% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, εμφανίζεται τώρα να έχει πέσει στο 15,5%, μισή μονάδα πίσω από την AfD. Με την ψηφοφορία δι’ αλληλογραφίας, τα μέλη θα κληθούν να αποφασίσουν αν προτιμούν μια νέα εκλογική αναμέτρηση με πολύ κακούς οιωνούς ή την ένταξη σε μία ακόμη κυβέρνηση υπό την Αγκελα Μέρκελ, που μπορεί να επισφραγίσει την καταστροφή του κόμματος. Στην ψηφοφορία του 2013, υπέρ του μεγάλου συνασπισμού είχε αποφανθεί το 76% των μελών των Σοσιαλδημοκρατών. Στην ψηφοφορία εκείνη δεν υπήρχε η οργανωμένη αντίδραση που καταγράφεται φέτος, με αιχμή του δόρατος τον 28χρονο επικεφαλής της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ.

Διεργασίες

Εντονες εσωκομματικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών, με τη συντηρητική πτέρυγα να αλληθωρίζει προς την Αυστρία και προς το μείγμα αντιμεταναστευτικού λόγου και φιλικής προς τις επιχειρήσεις οικονομικής πολιτικής που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του νέου καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η πτέρυγα αυτή επιχειρούσε να επιβάλει τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γενς Σπαν στη θέση του διαδόχου της Αγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, ωστόσο, επέλεξε την 55χρονη πρωθυπουργό του κρατιδίου Σάαρ, την Ανεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ, για τη θέση της γενικής γραμματέως του κόμματος. Το αξίωμα αυτό, στο οποίο είχε τοποθετηθεί η Μέρκελ με απόφαση του τότε καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, είχε λειτουργήσει για την ίδια ως προθάλαμος για την ανάληψη της κομματικής ηγεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή