Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ για την ΠΓΔΜ

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ για την ΠΓΔΜ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απροθυμία της κυβέρνησης στα Σκόπια να προχωρήσει στις απαραίτητες –για την ελληνική πλευρά– αλλαγές της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί ίσως το πλέον σημαντικό «αγκάθι» στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό. Χθες, από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί την ερχόμενη Παρασκευή με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Πριν από το ραντεβού της με τον κ. Τσίπρα την Παρασκευή, η κ. Μέρκελ θα έχει συναντηθεί –συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι– και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες με την κ. Μέρκελ, ενόψει της συνάντησής τους την Παρασκευή, υπογράμμισε την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ καλλιεργείται αισιοδοξία για τη διαδικασία, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ζάεφ (αυστριακός ραδιοσταθμός ORF), ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούλιο. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε, αυτή τη φορά πιο εμφατικά και με μεγαλύτερη σαφήνεια, ότι στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για το ονοματολογικό δεν υπάρχει συζήτηση περί ταυτότητας. «Χαίρομαι, διότι στα επτά σημεία (σ.σ. των συζητήσεων Αθήνας – Σκοπίων) δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε και στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η διαδικασία ένταξης θα ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα».

Ο κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ

Χθες, δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, μάλιστα από την Τουρκία. Ο κ. Ιβάνοφ είναι ο δεύτερος υψηλόβαθμος αξιωματούχος από την ΠΓΔΜ που επισκέπτεται την Τουρκία σε διάστημα 10 ημερών (μετά τον κ. Ζάεφ), κατόπιν πρόσκλησης από την Aγκυρα. Ο κ. Ιβάνοφ έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις δηλώσεις του ο κ. Ιβάνοφ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στάση που έχει τηρήσει από την πρώτη στιγμή στο ζήτημα της διαφοράς Αθήνας – Σκοπίων αλλά και για την υποστήριξη της πορείας της ΠΓΔΜ προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Ιβάνοφ, μάλιστα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αναγνώριση της χώρας του από την Τουρκία με τη συνταγματική ονομασία της («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

Στις επαφές που είχε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στην Aγκυρα και στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του κ. Ερντογάν, παρών ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε, άλλωστε, στο Twitter ότι στην ατζέντα τέθηκε η «κοινή ατζέντα» των δύο χωρών για ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή